20.12.2023

Доц. д-р Щерьо Ножаров - икономически съветник в БСК, в "Твоят ден" по Nova News

Минималната работна заплата, жизненият минимум, цените и как оцелява българинът коментират доц. Щерьо Ножаров, икономически съветник в БСК, и Атанас Кацарчев, икономист от КТ „Подкрепа“, в студиото на "Твоят ден" по NOVA NEWS.

„Фирмите не са преодолели изцяло енергийния и суровинен шок, което се отразява на цените“, каза доц. Ножаров. Той допълни, че е необходимо да има държавна политика в определените области. „Цените в страната се влияят от тези, които са зададени от международните пазари“, посочи експертът.

Кацарчев каза, че в западните страни по време на празниците цени падат, но тук не. По негови думи  „МРЗ е равна на полужизнен минимум“, тъй като определеният жизнен минимум е 1500 лв. Синдикалистът поясни, че това принуждава част от хората да търсят втора работа.

Ножаров посочи, че линията на бедност е 530 лв. за следващата година. „МРЗ и линията на бедност са факторите, които трябва да карат работната сила да повишава квалификацията си“, каза той. Кацарчев изрази несъгласие. „Ако човек е стресиран, той търси начин да оцелява“, смята той.

Повече от разговора гледайте във видеото. 

 

Дата: 20.12.2023

Източник: Нова нюз

Прочетено: 575