26.01.2024

Това няма да стане рязко, а чрез постепенна трансформация, каза Томчо Томов от БСК


"Има два аспекта. Единият е, че част от работните места ще бъдат закрити напълно с въвеждането на изкуствен интелект. По данни на Международната организация на труда това ще са около 6% в световен мащаб - около 2% за мъжете и около 4% за жените. Вторият аспект е, че това няма да стане рязко, а ще има постепенна трансформация", каза директорът на Националния център за оценка на компетенциите в БСК Томчо Томов в студиото на "България сутрин".

Той цитира проучване, според което с най-висок риск са работните места на администраторите, служителите в офиси, счетоводители, банкови, данъчни и застрахователни служители, касиери в търговски обекти, юристи.

"Изкуственият интелект не замества човешките способности, усилва ги. Той ще засегне всички професии в някаква степен, с изключение на физическия нискоквалифициран труд. Тези професии, които са по-устойчиви, са три категории. Първата е там, където се изисква висока емоционална интелигентност, умения за сложни отношения с хора. Втората категория са творческите професии - изкуства, научно-изследователски, здравеопазване, образование", обясни гостът.

В третата категория хора - физическият труд, Томов прогнозира, че той ще остане, но те ще бъдат повече изискващи сръчност и вземане на решения в нестандартни ситуации.

"Хората се страхуват за бъдещето и професиите си. Въпреки че ще бъдат закрити и трансформирани работни места, в ситуация на преходи винаги се откриват повече работни места, отколкото да се закриват. Човекът ще трябва да промени отношението си към работата - вече няма да е полагане на часове работно време, а ще се иска интелект, ум", коментира още директорът на Националния център за оценка на компетенциите пред Bulgaria ON AIR.

Според него уменията на бъдещето се създават сега и дори закъсняваме с тази адаптация.

"При предприятията всичко зависи от политиките на държавата. Работодателите в преобладаващата част от сектора все още се ориентират, но не са напълно наясно какви ще са ползите от изкуствения интелект. Не можем да заложим всичко на него", уточни Томов.

Гледайте целия разговор във видеото. 

 

 

 

Дата: 26.01.2024

Източник: Bulgaria on air

Прочетено: 304