30.01.2024

Заключителна конференция по проект "Социален диалог за устойчиво развитие и достоен труд" (SDSD) се проведе в Гранд Хотел София, на 30 януари 2024 г. Във форума се включиха представители на норвежките проектни партньори, на браншови и регионални организации – членове на БСК, представители на КНСБ и други участници.

От дълги години БСК и КНСБ си партнират по двустранни проектни инициативи с националните представителни организации на работодателите и синдикатите от Норвегия - NHO и LO. Това заключително събитие е своеобразен завършек на няколкогодишно непрекъснато сътрудничество между 4-те организации в рамките на два последователни проекта, които се осъществяват с помощта на Норвежкия финансов механизъм. Очакванията са за нови съвместни дейности по актуални теми за България през следващия програмен период.

В рамките на проект SDSD, заедно с представители на браншови организации на синдикатите и работодателите, бяха идентифицирани теми, след което екипите на БСК и КНСБ проучиха редица практики на социалните партньори в Норвегия.

Кои са основните подходи на социалния диалог, които водят до успешно сътрудничеството между организациите на работодателите и работниците в Норвегия?

  • Двете организации (NHO и LO) разработват общи предложения за национални политики за развитие на определени направления, които се обсъждат и приемат от правителството. От своя страна, организациите на работодателите и синдикатите се ангажират с подкрепа и конкретни действия за тяхната реализация.
  • Синдикалните и работодателските структури имат значителен опит в планиране на общи инициативи, насочени към постигане на приетите национални цели.
  • Разработваните общи инициативи и действия са с достатъчно дълъг хоризонт и се създават реални времеви рамки за постигането на целите.
  • Двете организации развиват капацитета си за определяне на значимите направления за развитие на страната и за формулиране на ефективни и целенасочени инициативи, както в областта на бизнеса, така и за работещите и цялото население.

Използвайки този подход, експертите на БСК и КНСБ проучиха национални стратегически документи на норвежките си колеги в следните области:

  • Постигане целите на Зелената сделка
  • Плана за действие по климата
  • Кръгова икономика
  • Устойчивост на храните
  • Стратегия за пластмасите
  • ESG

Следва да се отбележи, че макар Норвегия да прилага европейското законодателство в изброените направления, в редица случаи амбициите на страната надвишават приетите в Европа, докато в някои направления са по-консервативни, като се отчита тежестта, която следва да поеме бизнесът и, съответно – са съгласувани по-дълги хоризонти.

Повече от 200 участници взеха участие в проведените събития в София и други пет града в България. Регионални и браншови организации и представители на бизнеса имаха възможност да се запознаят със значимостта на темите и приноса им както за развитие на социалния диалог, така и за ускоряване на развитието на страната. От особен интерес бяха темите за кръговата икономика, пластмасите, устойчивост на храните и зелената сделка.

Дата: 30.01.2024

Източник: БСК

Прочетено: 371