02.04.2024

Рекорден е броят на новоотпуснатите пенсии през миналата година, отчитат от НОИ. Над 100 хиляди са новите пенсионери за година. Намаляват обаче хората, които покриват условията за възраст и стаж. Затова все повече се купува стаж, за да се получи пенсия, въпреки нарастването на сумата, която трябва да доплатят. Експерти посочват, че това е тенденция, която ще се запази и през следвалите години. Но каква е причината?

Нараства броят на хората, които купуват липсващ стаж, за да се пенсионират, но ръстът в осигурителния доход завиши и сумата, която трябва да внесат кандидат-пенсионерите. Ако трябва да се пенсионирате сега и да купите 5 години стаж - то ще платите над 11 000 лв.

  • Минимален осигурителен доход - 933 лв.
  • Цена за месец стаж - 184.73 лв.
  • Стаж за 5 години - 11 084 лв.

"Който може да си го купи, който има възможност да си го купи. Не всеки може да го купи", каза Антоанета Банева.

Причината все повече хора да купуват стаж е, че сега се пенсионират онези, които са били 20-30-годишни през 90-те години, когато в страната има голям ръст на безработни и заети в сивия сектор. Липсващ стаж се купува и за периода на висшето образование.

"Имаме периоди след 90-та сива икономика, липса на осигурители, няма предадени ведомости, починали собственици, това е единият проблем, хората не могат да си докажат стажа", заяви Цветанка Гинева, управител на консултантска фирма за пенсионни услуги.

Тенденцията за купуване на стаж ще се запази, обясняват експерти, но ще се случва успоредно с друг проблем - демографската криза.

"Понеже обичам с цифри да говоря - 2000 г. на 100 излезли от полето на труда, са влизали 126 човека. 2024 г. на 100 излезли влизат 69 души. Ние формираме трайна тенденция на дефицит на хора, които влизат в осигурителната система", обясни проф. Григор Димитров, гл. директор в Българската стопанска камара.

"Имаме проблем с безработицата, имаме проблем, че имаме голям процент от младите хора, които изобщо не искат да работят - над 20% имаме незаетост на млади хора до 30 години - това е недопустимо при условие, че в момента икономиката ни се крепи на работещите пенсионери. Масово хората, които се пенсионират, продължават да работят. Най-вече жените", обобщава Цветанка Гинева, управител на консултантска фирма за пенсионни услуги.

Препоръката е хората да ползват възможностите, които дават вторият и третият стълб, за да си гарантират по-добри доходи и да не се налага да продължават да работят след пенсия.

"В цяла Европа капиталовият стълб е много по-висок и когато вноските се плащат за дълъг период за 40 години вероятността за получаване на много по-голяма пенсия е много по-голяма", каза Лидия Шулева, бивш министър на труда и социалната политика.

В страни като Швеция, Дания и Великобритания осигуровките за пенсия са част от данъците върху заплатите, като по този начин се събират по-големи вноски.

БНТ

Вижте подробности във видеото.

 

Дата: 02.04.2024

Източник: БНТ

Прочетено: 286