25.04.2024

Мария Минчева – зам.-председател на БСК и член на Група 1 Работодатели на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК), участва в 587-та пленарна сесия на ЕИСК, която се проведе в Брюксел на 24 и 25 април 2024 г.

По време на пленарната сесия ЕИСК прие становище за предложението на ЕК за създаване на Резерв за таланти на ЕСТова ще бъде първият доброволен инструмент на равнище ЕС за предлагане и търсене на работа за граждани от трети страни, отворен за присъединяване за заинтересованите държави-членки. Порталът ще съдържа обяви за работа за ниско, средно и висококвалифицирани лица, търсещи работа за дефицитни професии в ЕС. Само работодателите, установени в тези държави-членки, ще могат да публикуват свободните си работни места. Инициативата цели да подкрепи и изпълнението на партньорства за таланти, стартирани с Мароко, Тунис, Египет, Пакистан и Бангладеш. Електронната платформа ще бъде структурирана по начин, който напасва потребностите на работодателите и уменията и квалификацията на работниците от трети страни. Предстои окончателното одобрение на инициативата по-късно тази година, след конституирането на новите ЕП и ЕК.

Становището беше представено и обсъдено по време на дебат „Миграция и недостиг на квалифицирана работна ръка" (пакет за мобилност на таланти), с участието на Илва Йохансон – европейски комисар по вътрешните работи. Мария Минчева участва активно в дебата, в качеството си на съдокладчик по становището на ЕИСК. В експозето си пред участниците в дискусията тя заяви следното:

Недостигът на работна ръка и умения поставя сериозни предизвикателства пред дейността и растежа на компаниите, а оттам и пред цялата икономика. Очаква се този недостиг да продължи да нараства през следващите десетилетия. Ето защо е от първостепенно значение да разполагаме с правилните инструменти в ръцете си, за да намалим отрицателните последици за нашата икономика.

ЕС се конкурира в световен мащаб и иска да запази водещата си роля, когато става въпрос за принципи и стандарти. Но глобалната конкуренция за таланти е тежка. Когато ЕС иска да привлече таланти , той се конкурира със САЩ, Австралия, Канада, Китай. В същото време ние сме Съюз, състоящ се от 27 държави-членки, със сложно разделение на компетенциите и процедури за вземане на решения. Става още по-сложно, когато добавим различните компетентни органи при справянето с икономическата миграция. Те включват администрации, отговарящи за вътрешните работи и сигурността, социалните и трудовите въпроси, икономиката и понякога електронното управление.

Поради тези причини, приветстваме инициативата на Комисията за създаване на Резерв от таланти на ЕС.

Няколко ключови послания от моя страна, като представител на работодателите:

  • Направете този електронен портал практичен, надежден, лесен за използване инструмент;
  • той трябва да е привлекателен за работниците и работодателите;
  • социални партньори на национално и секторно ниво трябва да участват при идентифицирането на недостига на работна ръка и недостига на работни места. Нещо, което липсва в първоначалното предложение на Комисията
  • порталът трябва да предоставя прозрачна и достоверна информация за достъпа до работни места в държавите членки на ЕС. Това се отнася и до изискванията за признаване на квалификации
  • особено внимание трябва да се обърне на необходимостта да се избегне административната тежест за работодателите, които поискат свободните им работни места да бъдат публикувани на платформа.
  • липсва яснота каква роля се предвижда за частните агенции за подбор на персона, а също и на посредниците, които работодателите използват на национално ниво.
  • когато достъпът на работодателите до платформата е спрян, това следва да бъде ограничено във времето и пропорционално на съответното нарушение на правилата. Подобни ограничения следва да се предвидят и за граждани на трети държави, които злоупотребяват с правото си на законно пребиваване и работа в ЕС. 

***

Други ключови дебати в рамките на пленарната сесия на ЕИСК бяха:

  • Пакет "Защита на демокрацията" с Ана Галего Торес, генерален директор на Генерална дирекция "Правосъдие и потребители" (DG JUST), Европейска комисия, и Кен Годфри, изпълнителен директор на Европейското партньорство за демокрация, във връзка с приемането на становище SOC/773 относно пакета "Защита на демокрацията". Дебатът се проведе на 24 април 2024 г.
  • Доклад на Комисията относно конкурентоспособността на ЕС, с Maive Rute, заместник-генерален директор, Генерална дирекция "Вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП" (DG GROW), Европейска комисия, във връзка с приемането на становище INT/1028 относно дългосрочната стратегия за конкурентоспособност. Дебатът се проведе на 24 април 2024 г.
  • Равенство между половете и резултати от Комисията на ООН за положението на жените (UNCSW), с Ланфранко Фанти, член на кабинета на комисаря по въпросите на равенството Хелена Дали, Европейска комисия, Флоранс Раес, директор на ООН Жени Брюксел, Мери Колинс, генерален секретар на Европейското женско лоби, Илария Тоде, директор по застъпничество на евроцентралноазиатската лесбийска общност и Сиф Холст, председател на група "Равенство" на ЕИСК. Дебатът се проведе на 25 април 2024 г.

Дата: 25.04.2024

Източник: БСК

Прочетено: 257