22.05.2024

Проведе се заседание на Управителния съвет на Камарата

Управителният съвет (УС) на Българската стопанска камара (БСК) прие на проведено днес (22 май 2024 г.) заседание годишните отчети за дейността и годишните финансови отчети за 2023 г. на БСК и едноличните търговски дружества, които са собственост на БСК – „БСК – Имоти“, Издателска къща „Божидар Данев“ и БИК „Капиталов пазар“.

Членовете на УС бяха запознати и с основните акценти в оперативната дейност на БСК в периода от 13 март до 22 май 2024 г.:

  • През периода са проведени едно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество и три пленарни сесии на Икономическия и социален съвет на РБ, както и 586-та пленарна сесия на ЕИСК. Представители на БСК са взели участие, също така, в работата на BusinessEurope, Европейска фондация за условия на живот и работа, Дъблин (EUROFOUND) и Европейски център за развитие на професионално обучение, Солун (CEDEFOP), както и в множество работни групи, обществени съвети и др. органи за партньорство.
  • Изготвени са над 10 официални позиции по актуални проблеми в областта на социалната и икономическата политика, вкл. в сферата на опазването на околната среда, миграцията и др.
  • Продължават разговорите между работодатели и синдикати за обсъждане на потенциално съвместно предложение за определяне на механизъм за определяне на МРЗ.
  • Проведени са различни видове обучения, семинари и дискусионни форуми.
  • Стартира работата по проект „Заедно за устойчива заетост“, финансиран по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г., съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд плюс.

За пълноправни членове на БСК бяха приети три браншови и една регионална организация, и пет търговски дружества, както следва:

  • Асоциация на производителите и доставчици на медицински технологии -  МедТех - България Учредители на Асоциацията са европейски и български компании, лидери в своите сектори. Обединението им има за цел да допринесе за развитието на употребата на висококачествени медицински технологии и консумативи, които да са в полза на българския пациент. Към настоящия момент в Асоциацията членуват 9 дружества, сред които „Б. Браун Медикал“, „Хелткеър С“, „Джонсън & Джонсън България“, „Рош България“, „Рош Полша“, „Нестмар Медикал“. Асоциация „МедТех-България“ има за цел допринася за защита на човешкото здраве и живот, като съдейства за доставката на качествени медицински технологии  за профилактика, диагностика и лечение на българските пациенти. Сред целите на „МедТех-България“ е и да бъде глас на индустрията за медицински технологии като съдействаме за насърчаване и поддържане на високи етични стандарти в сектора. „МедТех България“ е пълноправен член на „МедТех Европа“ - третата по големина медицинска технологична организация в света, имаща за цел развитието и насърчаването на иновациите в областта на медицинските технологии. Влизането на „МедТех България“ в тази организация е голямо признание за развитието на медицинските технологии в България и отваря врати за по-нататъшно сътрудничество и иновации в тази област.
  • Българска асоциация в атомната индустрия (БААИ) е учредена на 9 май 2019 г. като независима неправителствена организация, чиято основна цел е да обедини усилията и ресурсите на организациите от атомната индустрия в България. Основната дейност на БААИ е да развива деловите контакти и да създава консорциуми, съвместни компании и други бизнес структури с профилни фирми и организации, работещи в атомната индустрия и енергетиката в България и чужбина за изпълнението на проекти и обекти в посочената и близки до нея области у нас и в чужбина. Асоциацията се стреми да съдейства на членовете си за създаването на общи завършени продукти, които да бъдат реализирани в индустрията. Към настоящия момент в БААИ членуват 28 пълноправни и 2 асоциирани дружества, сред които CS Digital Solutions, „Електролукс Табаков и синове“, „Енергоимпорт-експрес“, „Контролтест”, „Солери“, „Хоризонт-Иванов“, „Енергомонтаж Р“, „Уелд Комерс“, „Ералп“ – Турция, „Промишлена енергетика“ и др. В момента БААИ работи по разработване на технологии за преработка на отпадъци, вкл. за текстилната промишленост и млекопреработвателните предприятия. БААИ предлага и енергийно ефективна услуга свързана с собствениците които експлоатират фотоволтаични централи или водни филтри за охлаждане на птицеферми и други помещения.
  • Българска хотелска асоциация, регистрирана през 2024 г. и обединяваща най-големите вериги хотели в страната. Целта на сдружението е да насърчава и подпомага развитието на хотелиерството, като част туристическия сектор в Република България; да защитава правата и интересите на членовете си пред държавни, общински, административни и други органи и организации; да изработва стратегии и програми за развитие на съответните пазари и популяризиране на търговската дейност на членовете си; да осъществява посредничество в комуникацията между Министерство на туризма и други административни органи и търговските партньори; популяризиране на модерни търговски практики и технологични решения; осъществяване на сътрудничество с други браншови организации; оказване на съдействие за решаване на проблеми в областта на хотелиерския бизнес; стабилизиране на хотелиерския туристически бранш от маркетингова гледна точка; да осъществява активен диалог с български и европейски институции, специалисти, журналисти, за популяризиране на България като туристическа дестинация; – да създава условия за сътрудничество на заинтересованите публични институции, неправителствени организации и предприятия за развитие на хотелиерския туристически сектор в България.
  • Сдружение на бизнеса в община Царево е учредено в края на 2018 г. и в него към настоящия момент членуват 25 търговски дружества, опериращи в сферата на хотелиерството, ресторантьорството, развлеченията и отдиха, отдаване под наем на автомобили, строителство и търговия. Сред целите на сдружението е популяризиране, подпомагане, насърчаване и стимулиране на развитието на туризма в региона; подобряване, запазване и възстановяване на туристическите атракции и околната среда в региона и спомагане за развитието на екологичната инфраструктура; подпомагане и повишаване на професионалната квалификация на работещите в сферата на туризма; стимулиране и насърчаване на гражданите към упражняване на активен туризъм, укрепване на здравето и развитие на познанието към региона; подпомагане на устойчивото развитие на региона.
  • „Ди Ем Ти-2010“ ЕООД / DMT-2010 Ltd. С предмет на дейност „Управление и консултиране на инвестиционни проекти в сферата на жилищното и промишленото строителство“ (КИД 70.22). DMT-2010 е компания, която вече 13 години работи в областта на иновациите в няколко сектора: енергетика, транспорт, строителство и управление на проекти. В енергийния сектор компанията е пионер, разработвайки новаторски решения за възобновяема енергия, енергийно ефективни технологии и усъвършенствани системи за управление на мрежата. Тези иновации ускориха прехода към по-чисти, по-устойчиви енергийни източници. В областта на транспорта компанията е въвела авангардни технологии в електрически превозни средства, автономни транспортни системи и екологична логистика. Мощността на DMT-2010 в строителството се простира от иновативни архитектурни проекти до устойчиви строителни практики. Компанията има централна роля в създаването на емблематични структури, които съчетават естетика с екологична отговорност. Като експерти в управлението на проекти, DMT-2010 гарантира тяхното безпроблемното изпълнение с оптимизирани ресурси и намалени рискове.
  • „Ю Ви – финансово моделиране“ ООД (UV Consult) е с предмет на дейност „Корпоративни финанси“ (КИД – 7022 - консултантска дейност по стопанско и друго управление) – финансова компания, специализирана в B2B услуги за финансово моделиране, управленско счетоводство и изнесен финансов директор (CFO as a service). Дружеството работи с български фирми с годишен оборот от 0 лв. (стартиращи компании) до 150 млн. лв. от различни браншове, като основен фокус са производствените компании и онлайн магазините. „UV Финансово моделиране“ изготвя за клиентите си финансови модели в обработен и удобен вид, както и съпровождащ анализ с изводи и препоръки как да бъде увеличена печалбата (показана разпределена по клиенти, артикули и канали), както и как да бъдат подобрени рентабилността и ликвидността.
  • Медицински център „Хера“ ЕООД е лечебно заведение за специализирана медицинска извънболнична помощ, което разполага с висококвалифицирани специалисти от различни области на медицината в комбинация със съвременна апаратура и диагностични средства. В медицинския център се извършва диагностика, лечение, рехабилитация и наблюдение на болни; консултации, предписване на лабораторни и други изследвания. Медицински център „Хера“ извършва експертизи за временна нетрудоспособност, наблюдение на бременни и деца до 18 години. Извършва профилактика, вкл. профилактични прегледи и имунизации, консултации и насочване за болнична помощ; клинични изпитвания на лекарствени продукти и др. здравни дейности. В Медицински център „Хера” има специалисти и специализирани кабинети по: детски болести (педиатрия), алергология, пулмология, ревматология, кардиология, неврология, акушерство и гинекология, хирургия и мамология, ендокринология и болести на обмяната, дерматология, гастроентерология, урология и психиатрия.
  • „Адвансд Вижън ИТ“ ООД е водещ доставчик на цялостни ИТ услуги, пригодени да посрещнат разнообразните нужди на бизнеса в различни индустрии. Специализирана в ИТ консултации, управление на инфраструктура, облачни решения, киберсигурност и дигитална трансформация, Advanced Vision IT предлага холистичен подход, за да помогне на компаниите да използват ефективно технологиите. Услугите, които „Адвансд Вижън ИТ“ предлага на бизнес клиентите си, са разработване на софтуер, облачна интеграция и управление, непрекъсваемост на интеграцията на приложения в облака (CI/CD), управление на основни технологични домейни, управление на киберсигурността е услуги за дигитален маркетинг. Със специализиран екип от опитни ИТ професионалисти, Advanced Vision IT гарантира безпроблемното внедряване на нови технологии и оптимизирането на съществуващи системи. Дружеството предлага стабилни услуги за киберсигурност. Освен това опит в облачните услуги позволява на бизнеса да използва силата на облачните функционалности и нововъведения, улеснявайки скалируемостта, гъвкавостта и рентабилността. „Адвансд Вижън ИТ“ предлага пълен жизнен цикъл на ИТ услугите в една организация. Той обхваща всички етапи, от първоначалното планиране и проектиране на приложения до внедряване, ИТ експлоатация и накрая до непрекъснато подобряване, а когато остарее като функционалност софтуерът или технологията - до нейната пълна подмяна..
  • „Мажар груп“ ООД е създадена през 1993 г. и е една от водещите фирми на Балканите и Близкия изток като вносител и дистрибутор на парфюмерия, козметика, козметични аксесоари и професионална козметика за салони. Също така "Мажар Груп" ООД е производител на парфюми, козметика, освежители за въздух и козметични продукти. Всички продукти на компанията съответстват на спецификациите за качество на Европейския съюз. Компанията има и онлайн магазин, предлагащ пълна гама козметика и оборудване за козметични салони. 

Следващото заседание на УС на БСК ще се проведе на 18 септември 2024 г.

Дата: 22.05.2024

Източник: БСК

Прочетено: 589