05.06.2024

Кабинетът на министрите установи нулева квота за износ на захар и въведе квота за износ на птиче месо за Европейския съюз за 2024 г.

Това съобщи представителят на кабинета на министрите във Върховната рада Тарас Мелничук в канала си в Telegram, предава Украинската новинарска агенция.

„С цел спазване на условията за износ на определени стоки на митническата територия на държавите-членки на Европейския съюз като част от временните мерки за либерализация на търговията, прилагани към украински продукти в съответствие със Споразумението за асоцииране, бяха направени изменения в постановлението на правителството от 27 декември 2023 г. № 1402 „За утвърждаване на списъците на стоките, чийто износ и внос подлежат на лицензиране, и квотите за 2024 г.“ Постановлението е допълнено с ново приложение „Обем на квотите на стоки, чийто износ за страни членки на Европейския съюз подлежи на лицензиране", което включва определени селскостопански продукти (захар с квота 0 тона, птиче месо и годни за консумация карантии и пуешко месо и годни за консумация пуешки карантии)", пише той.

Резолюцията за 2024 г. определя квота от 132,3 хил. тона за износ на птиче месо и карантии за ЕС, включително 3,7 хил. тона пуешко месо и карантии, половината от които вече са изнесени за ЕС към 1 април.

Считано от 06 Юни, ЕС удължи режима на безмитна търговия за Украйна с още една година, до юни 2025 г.

Източник: https://ukranews.com/en/news

Дата: 05.06.2024

Източник: Съюз на птицевъдите в България

Прочетено: 160