04.10.2004

ХІ-та сесия на Смесения консултативен комитет България - ЕС (4-5 октомври 2004 г., Русе) Председателят на БСК Б.Данев представи доклад за конкурентоспособността на българската икономика

На 4 и 5 октомври 2004 г. в гр.Русе се проведе ХІ-ата сесия на Смесения консултативен комитет България – Европейски съюз.

По време на форума председателят на БСК Божидар Данев представи доклад за конкурентоспособността на българската икономика. (вж.Доклад , приложения )

 ***

На 4 март 2004 г. се проведе първото заседание на новоизбрания Смесен консултативен комитет (СКК) България-ЕС, чийто състав за първи път е номиниран и избран от Икономическия и социален съвет на България.

От българска страна в СКК участват:

  •  от групата на работодателите: Божидар Данев - председател на БСК и досегашен съпредседател на СКК от българска страна, и Васко Бояджиев – зам.-председател на БСЧП "Възраждане";
    • от групата на представителите на работниците: д-р Желязко Христов - председател на КНСБ и новоизбран съпредседател на СКК от българска страна, и д-р Константин Тренчев - президент на КТ "Подкрепа" ;
    • от групата на други социални и икономически интереси: Пламен Захариев – президент на Национален център за социална рехабилитация (представящ организации на инвалидите), и Дочо Лазаров – председател на Медико-фармацевтична организация (представящ организации, подпомагащи социално слаби).
    • : Божидар Данев - председател на БСК и досегашен съпредседател на СКК от българска страна, и Васко Бояджиев – зам.-председател на БСЧП "Възраждане"; : д-р Желязко Христов - председател на КНСБ и новоизбран съпредседател на СКК от българска страна, и д-р Константин Тренчев - президент на КТ "Подкрепа" ; : Пламен Захариев – президент на Национален център за социална рехабилитация (представящ организации на инвалидите), и Дочо Лазаров – председател на Медико-фармацевтична организация (представящ организации, подпомагащи социално слаби).

В заседанието участва и председателят на Икономическия и социален съвет Лалко Дулевски, който информира за резултатите от посещението си в Брюксел. Там той е участвал в сесията на Икономическия и социален комитет на Европейските общности и се е срещнал с президента на този комитет г-н Роже Бриш. Г-н Бриш е заявил готовност да уважи поканата на ИСС на България да посети страната ни в най-скоро време и да участва в пленарна сесия на ИСС, както и да се запознае с работата на СКК България-ЕС.

Съпредседателят на СКК д-р Желязко Христов информира, че от 5 до 7 април 2004 г. делегация от страна на Европейския икономически и социален комитет ще посети България. Целта на посещението е проучване на място на ролята на гражданското общество в процеса на усвояване и управление на програмите по предприсъединителните фондове на ЕС и подготовката за участие в усвояването и управлението на структурните фондове. Българската делегация в СКК ще предложи на европейските си колеги в рамките на посещението им да се проведе среща в гр. Пловдив, който е център на един от шестте региона за планиране, определени от българското правителство във връзка с усвояването на европейските фондове. На срещата в Пловдив ще вземат участие представители на местните власти на всички области, включени в този регион (Кърджали, Хасково, Ст. Загора, Пловдив, Пазарджик, Смолян), представители на синдикатите, работодателите и на другите организации на гражданското общество.

Резултатите от тези срещи и посещения ще послужат за подготовка на съдоклади от страна на двете делегации в СКК на тема "Участието на гражданското общество в усвояването и управлението на програмите по предприсъединителните фондове на ЕС и подготовката за участие на България в европейските структурни фондове". Съдокладите ще бъдат изнесени по време на заседанието на СКК България –ЕС на 13 –14 май 2004 год. в Брюксел, като докладчици ще бъдат д-р Желязко Христов и г-н Сеппо Калио (Финландия).

По време на посещението в България на 5-7 април 2004 год. делегацията на Европейския икономически и социален комитет ще участва в пленарна сесия на Икономическия и социален съвет на България.

Участниците в проведеното на 4 март 2004 г. заседание възложиха на Божидар Данев, Желязко Христов и Лалко Дулевски да проведат поредица от консултативни срещи с президента на Р България Георги Първанов, вицепремиера и министър на икономиката Лидия Шулева, министъра на финансите Милен Велчев и министъра на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски, министъра на труда и социалната политика Христина Христова и министъра по европейските въпроси Меглена Кунева, както и с българската делегация в Смесения парламентарен комитет България-ЕС (оглавявана от г-н Даниел Вълчев), за спешно осигуряване на база за нормално функциониране на ИСС и на СКК.

***

На 23 октомври 2003 г., в гр. Банкя се проведе ХІ-ата среща на Смесения консултативен комитет (СКК) ЕС-България. (вж. ЗАКЛЮЧИТЕЛНА ДЕКЛАРАЦИЯ). Срещата беше ръководена от съпредседателите на комитета г-н Божидар Данев (председател на Българската стопанска камара) и г-н Анри Малос (Директор Европейски и международни отношения в Асамблеята на френските камари на търговията и индустрията). Участваха 10 представители на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК), които представляват също така националните икономически и социални комитети на страните-членки на ЕС. От българска страна в срещата участваха председателите на КНСБ и на КТ "Подкрепа" – д-р Желязко Христов и д-р Константин Тренчев, председателят на българския Икономически и социален съвет г-н Лалко Дулевски и др.

 

В рамките на срещата представителят на Делегацията на Европейската комисия в България г-н Кристоф Щок представи основните аспекти в отношенията България-ЕС през последната година. Г-н Щок подчерта, че България е достигнала до етап, при който не съществува въпрос дали ще се присъедини към ЕС – въпросът е кога ще стане това. Страната ни е хармонизирала огромната част от своето законодателство с това на ЕС, но сега голямото предизвикателство пред нас е прилагането на това законодателство. Според г-н Щок занапред ще бъде прилаган индивидуалният подход - всяка страна ще бъде оценявана според собствените си заслуги и според конкретните финансови перспективи. Представителят на Делегацията на ЕК отбеляза, че областите, в които е необходимо да насочим усилията си, са реформата на съдебната власт и публичната администрация, борбата с корупцията и решаването на въпроса за правата на човека (най-вече защитата на децата). Вече 25 преговорни глави са затворени, приключват и преговорите по останалите четири глави (конкуренция, селско стопанство, регионална политика и бюджет), което е изключително добър кредит за Българи и демонстрация на ясния ангажимент на страната за присъединяване към голямото европейско семейство, заяви г-н Щок.

. Г-н Щок подчерта, че България е достигнала до етап, при който не съществува въпрос дали ще се присъедини към ЕС – въпросът е кога ще стане това. Страната ни е хармонизирала огромната част от своето законодателство с това на ЕС, но сега . Според г-н Щок занапред ще бъде прилаган индивидуалният подход - всяка страна ще бъде оценявана според собствените си заслуги и според конкретните финансови перспективи. Представителят на Делегацията на ЕК отбеляза, че ). Вече 25 преговорни глави са затворени, приключват и преговорите по останалите четири глави (конкуренция, селско стопанство, регионална политика и бюджет), което е изключително добър кредит за Българи и демонстрация на ясния ангажимент на страната за присъединяване към голямото европейско семейство, заяви г-н Щок.

 

В хода на проведената дискусия председателят на Българската стопанска камара г-н Божидар Данев изрази мнение, че българското правителство не използва в достатъчна степен възможностите на гражданското общество за популяризиране на предизвикателствата пред България в процеса на присъединяване към ЕС. Според него (а и според други участници в срещата) представителите на неправителствения сектор са практически изолирани от преговорния процес, липсва достатъчно информираност, липсва яснота при усвояването на средствата по линия на предприсъединителните фондове, формираните преди шест години експертни работни групи по отделните преговорни глави не работят ефективно. Вече шеста година не е проведена нито една среща на представители на неправителствения сектор с членовете на Смесения Парламентарен комитет България – ЕС. Дори на днешната среща липсва представител на правителството, което е въпрос преди всичко на отношение към гражданското общество, заяви г-н Данев и допълни, че в новата европейска терминология вече се е наложил изразът "интерактивна демокрация", гарантиращ равнопоставеност на структурите на гражданското общество с управляващите среди в отделните държави-членки (т.е. ролята на гражданското общество е точно толкова важна, колкото и тази на правителствата). В потвърждение на тази теза, съпредседателят на СКК г-н Анри Малос подчерта, че в ЕС ще влязат не правителствата, а обществата и за целта именно те трябва да бъдат достатъчно добре информирани и подготвени за деня на присъединяване, трябва активно да участват и контролират преговорния процес.

 

Според г-н Божидар Данев големите предизвикателства пред българския бизнес в процеса на евроинтеграция са преди всичко в областта на конкурентноспособността, постигането на критериите за условия на труд, както и спазването на екологичните стандарти, сертификацията на производствата и продуктите и др. Освен добра информираност, българският бизнес се нуждае и от крупни инвестиции, заяви г-н Данев. Като пример той посочи, че само за въвеждане на стандартите в областта на здравословните и безопасни условия на труд са необходими около 8 млрд.евро. Г-н Данев припомни, че при присъединяването си към ЕС през 1995 г. Австрия е затворила 25% от предприятията си (произвеждащи 55% от стоките) в хранително-вкусовата промишленост.

Освен добра информираност, българският бизнес се нуждае и от крупни инвестиции, заяви г-н Данев. Като пример той посочи, че само за въвеждане на стандартите в областта на здравословните и безопасни условия на труд са необходими около 8 млрд.евро. Г-н Данев припомни, че при присъединяването си към ЕС през 1995 г. Австрия е затворила 25% от предприятията си (произвеждащи 55% от стоките) в хранително-вкусовата промишленост.

В рамките на форума председателят на българския Икономически и социален съвет – г-н Лалко Дулевски, представи основните принципи на структуриране и работа на съвета. Г-н Дулевски съобщи, че очаква първото заседание на новосформирания съвет да се проведе в началото на м.декември тази година, като обясни, че най-болезненият за момента проблем пред структурирането на Съвета е въпросът с липсата на критерии за представителност на организациите от третия сектор (инвалиди, потребители, занаятчии, пенсионери, жени и пр.), които би следвало да формират състава на едната от трите групи в Съвета. Г-н Дулевски помоли европейските партньори за логистична подкрепа по отношение изчистване на този проблем, както и при изграждането на електронната информационна система на съвета. От своя страна г-н Анри Малос подчерта, че създаването на ИСС в България е особено важна крачка в процеса на евроинтеграция и пое ангажимент да съдейства за осъществяване на директна подкрепа за Съвета от страна на сродните структури в европейските страни.

. Г-н Дулевски съобщи, че очаква първото заседание на новосформирания съвет да се проведе в , като обясни, че (инвалиди, потребители, занаятчии, пенсионери, жени и пр.), които би следвало да формират състава на едната от трите групи в Съвета. Г-н Дулевски помоли европейските партньори за логистична подкрепа по отношение изчистване на този проблем, както и при изграждането на електронната информационна система на съвета. От своя страна г-н Анри Малос подчерта, че създаването на ИСС в България е особено важна крачка в процеса на евроинтеграция и пое ангажимент да съдейства за осъществяване на директна подкрепа за Съвета от страна на сродните структури в европейските страни.

Особено внимание по време на срещата бе отделено на въпроса за усвояването на средствата по предприсъединителните европейски програми. Лидерите на БСК, КНСБ и КТ "Подкрепа" бяха категорично подкрепени от европейските си партньори в своята позиция, че е крайно наложително представители на социалните партньори да участват в процесите на подготовка, реализация и мониторинг на проектите с европейско финансиране. Г-н Данев подчерта, че правителството е поело подобен ангажимент пред ЕС, но до момента той не се изпълнява. Нещо повече, във внесения в Народното събрание Законопроект за регионалното развитие социалните партньори са изключени от участие в Комисиите за икономическо и социално сближаване (КИСС).

. Лидерите на БСК, КНСБ и КТ "Подкрепа" бяха категорично подкрепени от европейските си партньори в своята позиция, че е крайно наложително представители на социалните партньори да участват в процесите на подготовка, реализация и мониторинг на проектите с европейско финансиране. Г-н Данев подчерта, че правителството е поело подобен ангажимент пред ЕС, но до момента той не се изпълнява. Нещо повече, във внесения в Народното събрание Законопроект за регионалното развитие социалните партньори са изключени от участие в Комисиите за икономическо и социално сближаване (КИСС).

 

Г-н Анри Малос очерта два важни проблема, стоящи пред България по отношение на финансирането – страната ни трябва да определи ясно приоритетите си при разходване на европейските фондове и да покаже единна визия за усвояването на европарите. "Обществата в нашите страни се питат колко и докога ще плащаме на България, Румъния и Турция – за нас е важно да изясните какво ще правите с тези пари, а не просто да балансирате с тях бюджетите си", категоричен бе г-н Малос.

В края на форума участниците в него приеха заключителен документ, който ще бъде предоставен на вниманието на Европейската комисия, Европейския Парламент, Смесения парламентарен комитет ЕС-България, българското Народно събрание и Правителството на Р България.

СКК е създаден през м. юли 1998 г. с решение на Съвета за асоцииране, като основна цел на неговата дейност е структурите на гражданското общество в България и в ЕС да съдействат и подпомагат работата на Съвета за асоцииране и на другите европейски институции. СКК провежда срещите си два пъти годишно (веднъж в България и веднъж в Брюксел).

 

Заключителна декларация

Членовете на Смесеният консултативен комитет (СКК) ЕС-България силно подкрепят българското присъединяване в ЕС през 2007 г. По време на проведените дебати СКК привлече вниманието на представителите на българската власт върху необходимостта от привличане на представителите на гражданското общество в изпълнението на предприсъединителните процеси. Това е съществено, за да се постигне разширяването на ЕС. Членовете на СКК се обръщат към българското правителство и ЕК да предприемат действия в тази посока. Членовете на СКК са много разтревожени относно липсата на такива консултации от страна на правителството с представителите на гражданското общество.

Членовете на СКК настояват българската власт и Европейската комисия да предприемат адекватни мерки, за да включат икономическите и социални партньори във всички етапи за управление на структурните фондове - подготовка, изпълнение и мониторинг.

Създаването на Икономическия и социален съвет в България е важна стъпка в посока на привличането на организираните граждански структури в България в политическия процес на вземане на решения и в приближаването на българския народ по-близо до неговите политически институции.

Дата: 04.10.2004

Източник: www.bia-bg.com

Прочетено: 2432