Европейската комисия представи на 20 декември пакет законодателни инициативи, включващ:

1) Предложение за директива за обществените поръчки

2) Предложение за директива за възлагането на обществени поръчки от възложители, извършващи дейност в сферата на водоснабдяването, енергетиката, транспорта и пощенските услуги

3) Предложение за директива за възлагането на концесионните договори.

Документите могат да бъдат изтеглени от този адрес:
http://ec.europa.eu/internal_market/publicprocurement/modernising_rules/index_en.htm

Подробно обсъждане на документите ще се проведе на 1 февруари, на среща на работната група по обществените поръчки към BUSINESSEUROPE (Конфедерация на европейския бизнес, чийто член е БСК).

В съобщение до медиите най-мощният бизнес съюз в Европа призова за по-добро прилагане на правната рамка в сферата на обществените поръчки и за по-голяма правна сигурност.

Според най-голямата европейска бизнес организация, обществените поръчки, които са един от 12-те лостове за насърчаване на вътрешния пазар и съставляват около 17% от БВП на ЕС, играят съществена роля в европейската икономика. В този контекст BUSINESSEUROPE подкрепя подобряването на ефективността на процедурите за обществените поръчки в Европа.

В същото време, BUSINESSEUROPE смята, че не е необходим цялостен ремонт на настоящата законодателна рамка, като се има предвид, че основните проблеми се крият в лошото изпълнение на действащите правила на национално ниво и на липсата на обучение сред възлагащите органи за това как да прилагат правилно правилата.

В този контекст, BUSINESSEUROPE  настоява за:

  • Строги предпазни мерки, за да се гарантира прозрачност, откритост на пазара и конкурсното начало, които са от жизнено важно значение за подкрепата на икономическия растеж,
  • Дълго очакваното опростяване на процедурите, които застращават конкуренцията или пречат на нужната прозрачност;
  • По-добро обучение и предоставяне на помощ на възложителите в подготовката и провеждането на процедурите по възлагане на обществени поръчки.

BUSINESSEUROPE е на мнение, че настоящите правила са достатъчно ясни по отношение на екологичните и социалните съображения и изисквания при обществените поръчки, поради което не е необходимо значително преразглеждане на тези аспекти, а по-скоро нужно е да се увеличи споделянето на най-добрите практики в тази област.

Прочетено: 1970