Еврозоната е на прага на рецесия, съобщи в Брюксел председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, предаде АФП. В Еврогрупата участват централните банкери на 17-те държави членки на еврозоната. Само преди ден Световната банка прогнозира свиване на икономиката на валутната зона с 0,3% през тази година при очакван ръст от 1,8% през юни м.г. Институцията намали и прогнозата си за ръст на глобалната икономика през 2012 г. на 2,5% от предишните 3,6%.  

Рецесията се определя като две поредни тримесечия на икономически спад. През третото тримесечие на 2011 г. икономиката на еврозоната отчете ръст от 0,2%, но вероятно през четвъртото, за което още няма данни, ще има спад. Ако и през първото тримесечие на 2012 г. спадът продължи, рецесията ще бъде налице.  

“Оттук нататък бюджетната консолидация е подходът, който няма алтернатива”, каза Юнкер. Темата за фискалния съюз ще бъде обсъдена на неформална среща на лидерите на страните от ЕС на 30 януари в Брюксел. Целта е да бъде подписан т.нар. финансов пакт, който ще налага автоматично санкции за превишения на бюджетните дефицити.  

В четвъртък Международният валутен фонд понижи прогнозата си за развитие на еврозоната, като очаква спад от 0,5% и умерена рецесия през 2012 г. Институцията очаква растеж от едва 0,3% за германската икономика и 0,2% увеличение за Франция. Италианският и испанският брутен вътрешен продукт ще се свият съответно с 2,2% и 1,7%.  

В сряда МВФ обяви, че ще набира допълнително $ 500 млрд. от своите членки, за да увеличи заемния си капацитет. В момента неговият размер е $ 590 млрд., но са предоставени кредити за рекордните $ 250 млрд.

Прочетено: 1789