Европейският съвет е приел страните извън еврозоната да участват в заседания на еврогрупата. "Това беше може би най-големият компромис, който се търсеше през цялото време, бе за участието в срещите на държавите от еврозоната", заяви пред български журналисти в Брюксел след заседанието премиерът Бойко Борисов.  

Ако има тема, различна от пряко засягащите ги в еврозоната, да участват и другите страни в ЕС, посочи премиерът. По неговите думи много от държавите са се обединили около темите, които са по-очаквани и по-важни за нашата страна, тъй като ние сме уредили бюджетните дефицити и дълговите отношения, а именно да се подпомогне с останалите пари по фондовете на малките и средните предприятия, да се направи така, че младежката заетост да бъде стимулирана по този начин, защото средно в Европа тя варира между 20 и 25 процента, което е много.  

Премиерът обясни, че Чехия, както обикновено, е казала, че тяхната конституция е такава, че изисква одобрение от премиера, президента, парламента.   "С румънския президент още един път подчертахме, че прецедентът, който направи Холандия за Шенген за България и Румъния, ще има много тежки последици за ЕС оттук нататък при взимането на каквито и да било решения", допълни Борисов. Той заяви, че при сегашната чернова България е готова да подпише фискалния пакт. Борисов подчерта, че няма да вдига данъци, независимо от мнението по този въпрос на нашите партньори от ЕС.   "Ако поискат подобно нещо от нас, на 1 март просто не подписваме. А и българският парламент няма да даде разрешение. Казваме: "Съжаляваме, но местният парламент не дава".

Прочетено: 1566