През 2011 г. строителният сектор в България отново отчита спад, за трета поредна година. Това показват данните на пазарните наблюдатели от Buildecon. Строителството продължи да изостава от общото развитие на икономиката, тъй като ръстът на БВП за цялата 2011 г. се очаква да бъде между 2 и 2.5%. Продукцията на строителния сектор в България по текущи цени ще е в порядъка на 7 млрд. евро. 2011 г. е дъното в спада на строителната продукция в България, коментират експертите. Основание да мислят това им дава забавянето на понижението – спадът през 2010 г. е по-умерен от спада през 2009 г., същото е вярно и за 2011 г. спрямо 2010 г. Така че „секторът ще започне да се възстановява през 2012 г.“ Инженерното строителство ще доминира, като през 2012 г. ще формира над 50% от строителната продукция. Водещи сегменти ще са пътното строителство, подпомогнато от многобройните инфраструктурни проекти, финансирани от Европейския съюз. Роля ще играят и общинските проекти за реновация. През периода 2012 – 2013 г. инженерното гражданско строителство ще компенсира спада в останалите два под сектора: жилищно и нежилищно.

Правителството планира да постигне през тези две години най-висок процент на усвояване на средствата от фондовете на Европейския съюз. В жилищното строителство стимул за периода 2012/13 г. ще има само от определени дейности за реновация. Индустриалното строителство пък ще е най-важно за нежилищното строителство.

По време на кризата, в жилищното строителство се наблюдава известна промяна на типовете сгради. Масивните многофамилни комплекси отстъпиха на индивидуалните малки по размер проекти. Инвеститорите са притиснати от слабото търсене и трудността, с която намират финансови ресурси. Купувачите са привлечени от спадащите цени на имотите, но в същото време икономическата несигурност ги спира, с риска в бъдеще да загубят доходите си. Нестабилна година чака и не-жилищното строителство. През първото полугодие на 2011 г. нямаше нито един завършен голям проект.

Особено характерно е това за трите досега водещи сегмента: строителство на търговски обекти, офиси и хотели. Но все пак за 2012 г. и 2-013 г. прогнозите за строителството на молове са по-оптимистични, като много нови обекти ще бъдат завършени. Сегашните обекти обаче се характеризират с повече незаети търговски площи и спадащи наеми, което от своя страна може да ограничи бъдещите инвестиционни инициативи. Спасение за този подсектор може да дойде от индустриалното и свързаното с аграрния бизнес строителство: инвестициите там дълго са били отлагани, а в момента има на разположение и подкрепа от Европейския съюз. Най-големи обеми през 2011 г. регистрира строителството на транспортна инфраструктура, благодарение на амбициите на правителството да изгради транспортна мрежа, съответстваща на модерните стандарти. В това число влизат магистрали, скоростни пътища, рехабилитация на националната пътна мрежа, метро, жп линии.

В следващите години би следвало да се засилят строителните проекти свързани с екологията, защото към края на 2011 г. състоянието им беше неудовлетворително. Броят и значението на т.нар. зелени проекти нараства и България става партньор в много международни инициативи. През 2011 г. нямаше международни енергийни проекти, в които България да участва, но постепенно административните процедури се изпълняват и реален старт на строителните дейности може да се чака за средата на 2012 г. http://www.property-magazine.eu

Прочетено: 1906