Следващата седмица Комисията по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) на Европейския парламент ще гласува проекта за Директива за енергийната ефективност.

Европейската индустрия, която е подобрила своята собствена енергийна ефективност с 30% през последните 20 години, оценява политическото значение на документа.

BUSINESSEUROPE приветства усилията на групата от ключови членове на Европейския парламент, която посредничи за постигане на компромис сред повече от 1800 предложения за промени. Въпреки това, европейската бизнес общност остава притеснена за негативните икономически ефекти от няколко точки в директивата, в частност тези, които предписват абсолютни цели за потребление на енергия от промишлеността.

По този повод генералният директор на BUSINESSEUROPE Филип де Бук заяви: "Ние призоваваме Европейския съюз да разработи единна политика, която да стимулира енергийната ефективност. За съжаление, текушият „компромисен" пакет не съответства на очакванията на индустрията от нашите законодатели. Трябва ни по-гъвкава и не толкова бюрократична директива, преди всичко, която да не смесва енергийната ефективност с предписания за намаляване на потреблението на енергия".

Прочетено: 2828