Среща в кабинета на премиера Бойко Борисов събра вчера представители на търговските банки, вицепремиера Симеон Дянков и ръководството на БНБ. Целта е била да се създаде работна група между представители на Асоциацията на банките в България и на финансовото министерство, която да обсъди предложените от вицепремиера законодателни мерки за намаляване на лихвите.

 “По време на разговорите бяха обсъдени моментното състояние на сектора и идеите на финансовото министерство за законодателни промени”, се казва още в официалното съобщение.   “Срещата беше много конструктивна. Няма да има война между банките и правителството, просто трябва да имаме добра координация”, каза пред “Труд” шефът на асоциацията Левон Хампарцумян. Той уточни, че БНБ е била представена на срещата “на високо ниво”. Според очевидци на срещата е дошло цялото ръководство на банковата асоциация. Не се разбра обаче по чия инициатива срещата е била организирана с посредничеството на премиера.  

Миналия четвъртък вицепремиерът Симеон Дянков огласи три конкретни промени в Закона за потребителските кредити, които по думите му ще доведат до намаление на лихвите и разходите на получателите на заеми. Едната от тях е въвеждане на общопризнат индекс при определянето на лихвите, втората - регулирането и на кредитите под 400 лв., а третата - премахване на много от банковите такси.   Много банкери анонимно определиха предложенията като смехотворни, а други дори заявиха, че банките ще направят всичко възможно да се компенсират приходите, ако им бъдат намалени по законодателен път.  

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че лихвите не могат да бъдат намалени с административни мерки и предложи да организира дебат по темата.   Въпреки че Дянков обяви трите си предложения за част от вече написан проект, до момента той така и не се е появил в публичното пространство. С вчерашната среща и създадената работна група на практика самите търговски банки ще участват при писането на текстовете, преди още да са стигнали до Министерския съвет.

Прочетено: 1473