Около 200 кг на квадратен метър е тежестта на 40 см сняг. Това са изчислили експертите на Столичната община към дирекция “Контрол по строителството”.  

И са категорични, че покривите на сградите в София могат да издържат натоварването. Ако са направени, както трябва.   Проблеми обаче може да има при обектите с временни покрития и конструкции.  

“Те са произведени от различни компании по света и не е ясно колко и кои от тях могат да поемат снежния товар”, обясни шефът на дирекцията арх. Влади Калинов.  

Той е разпоредил на 24-имата районни кметове на столицата до края на седмицата да инспектират всички обекти с временни покрития и конструкции, шапита, козирки, покрити пазари, автогари, балони и др. с голям капацитет за събиране на хора. От собствениците ще се изисква да проверят здравината на конструкциите.   Докато не се премахне допълнителното натоварване от снега, обектите ще бъдат затворени, гласи заповедта на Калинов.  

“Ще ги затваряме дори и при най-малка вероятност за опасност”, категоричен е той. Глобата за собствениците на опасни съоръжения е до 5000 лв.   Кметицата Йорданка Фандъкова пък призова хората да почистят ледените висулки и натрупания сняг върху сградите.   Страх от наводнения   Районните кметове следят всеки ден рискови участъци и реки. Общината раздава чували за пясък, с които ще бъдат укрепени дигите.   Около града има десет язовира, пет от които се стопанисват от общината. Нито един от тях не е проблемен в момента.   Снегът продължи да причинява проблеми почти навсякъде в страната.   Хале се срути в понеделник под тежестта му в кв. “Райково” в Смолян. Преспите натиснали металната конструкция на ул. “Коста Аврамиков” и тя се сгромолясала. Пострадали няма. Част от халето падна върху малък двуместен туристически хеликоптер “Ротор уей”.  

Къщите в гълъбовското с. Обручище са заливани от наводнения поне 7 пъти от 2005 г. насам и хората вече не знаят от кого да търсят помощ. Над 100 къщи пострадаха при поредното преливане на р. Соколица на 6 февруари. 14 души, сред които старци и деца, бяха сваляни със стълби от екипи на пожарната и Гражданска защита от вторите етажи. Хората се боят, че след новите валежи и снеготопенето ги чака наводнение.   57-годишен мъж от Сливен бе приет в областната болница с фрактура на глезена и измръзване на крака след злополука в Балкана. Пострадалият и съпругата му тръгнали на разходка в планината в неделния ден. На връщане мъжът паднал лошо. Спасители измъкнаха от над двуметрови преспи в Родопитеоще трима туристи, които стояли откъснати от света почти седмица. От понеделник пожарната кара с АТВ-та лекарства и хранителни продукти в най-високопланинското с. Мугла, където има 3-метрови навявания.  

Бедствено положение бе обявено в община Бойница, Видинско, заради тежката пътна обстановка. Недостъпни са всичките 6 населени места в общината. Бедствие има от 21 ч в понеделник и в община Сливница. Пътищата към селата Братушково, Извор, Бахалия, Повалиръж, Пиштане и Пометковци са блокирани от навявания.   Двуметрови преспи изолираха 10 семейства край община Неделино.   Преспи по линиите   Вчера в преспите закъсаха много пътнически влакове. Това стана на линиите Левски - Свищов - Черквица, Бургас - София в района на Копривщица и по Русе - София и Горна Оряховица - София.

Прочетено: 2121