България засега спира присъединяването си към спорното международно споразумение за борба с фалшификациите АКТА. Това стана три дни след масови протести в страната срещу документа и ден след предупреждението от името на групата хакери “Анонимните” към правителството да не подписва споразумението.  

Мотивите  

Причината за променената позиция на кабинета са “съмненията, че един подобен международен документ може да се окаже трамплин за полицейщина”, каза министърът на икономиката Трайчо Трайков. На специална пресконференция във вторник той прочете предварително подготвено изявление.  

По предложение на Трайков в средата на ноември 2011 г. правителството одобри подписването на АКТА. Днес отново по негово предложение кабинетът ще гласува да се спре процедурата по присъединяване към споразумението, докато се формира обща позиция на ЕС.

Това трябва да стане след гласуване в Европейския парламент. Междувременно Германия вече промени позицията си по документа и обяви, че няма да се присъедини към споразумението. Чехия и Полша пък замразиха започналата ратификация на документа.   Трайков обясни, че няма конкретни аргументи срещу АКТА. До вчера той твърдеше, че споразумението няма да промени българското законодателство, тъй като в него вече има подобни регулации.   “От началото твърдя, че съм песимист по отношение на регулация, която чрез санкции, а не чрез пазарни методи, се опитва да защити индустрия, която не е успяла да се адаптира в цифровата ера”, каза Трайков.   Вината   Министърът заяви, че поема цялата вина за първоначалното решение за присъединяване към АКТА.  

“Подцених въпроса и не се проведе в рамките на Министерски съвет, по моя вина, достатъчно широка дискусия”, каза Трайков и добави: “Вината е моя, а не на експертите в министерството. Да съм чел по-добре.”  

С хронология по обсъждането на АКТА Трайков опроверга обвиненията, че документът е приет набързо и на тъмно. Той обясни, че процесът стартира още през 2006 г. по предложение на Япония. Трайков изчете подробна справка на процеса по разглеждане на АКТА на европейско ниво. Той обясни, че при предишното правителство документът е съгласуван и одобрен от министерствата на икономиката, на правосъдието, на културата, от Патентното ведомство.   “Не е в стила ми поименно да изброявам кой е бил министър на икономиката, на културата, на правосъдието, от кои политически сили сме имали представители в Европейския парламент, как са гласували, кой е бил еврокомисар”, каза Трайков.  

Преди два дни той обяви, че бившият еврокомисар Меглена Кунева е имала роля при подписването на споразумението от ЕК.

Прочетено: 2044