Българите все по-често прибягват до левове, когато искат да изтеглят заем за покупка на жилище. Това твърди в месечния си анализ “Кредит Център”.   Доскоро ипотечните кредити в левове са били средно 10% от всички заеми. През първия месец на 2012 г. обаче при заемите, които са отпуснати с посредничеството на “КредитЦентър”, това съотношение е достигнало 14%.  

“Обикновено през януари хората не са много активни в сключването на сделки за покупка на имот с кредит. Този януари обаче е най-активният за последните 3 години”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на “КредитЦентър”. “Активността се дължи на много и различни фактори, но основните са увеличеното търсене на имоти, по-добрите условия по кредитите и стабилизираната пазарна среда у нас”, според Тошев.   Характерно за януари 2012 г. е, че средният размер на отпуснатите ипотечни кредити е много нисък, тъй като хората вече предпочитат да финансират по-голямата част от покупката със спестени средства. Затова средно един кредит е бил 33 228 евро.  

В столицата размерът на изтеглените ипотечни кредити е по-голям - почти 40 000 евро, докато в Пловдив е 25 670 евро. 46% от кредитополучателите са на възраст между 26 и 35 години.

Прочетено: 1431