Изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова е освободена от поста, съобщиха от Министерството на правосъдието, цитирани от електронното издание "Медиапул".   Николова е сменена след поредния скандал с раздадени бонуси, както и заради лошите резултати от одита на институцията, който приключи в петък.  

В началото на февруари стана ясно, че Виолета Николова е получила 72 хиляди лева допълнително материално стимулиране за 2011 година. 24 хиляди от тези пари Николова е взела след заповед на бившия министър на правосъдието Маргарита Попова. Останалите 48 хиляди шефката на Агенцията по вписванията е преценила, че може да ги даде сама на себе си, съобщи БНТ.   Само през септември Николова си е дала 7000 лв. бонуси и още 4000 лв. през октомври 2011 г., съобщи БГНЕС.  

Тя е отказала достъп до обществената информация за разпределените бонуси с мотива, че това са „лични данни". Николова е отхвърлила и искане по Закона за достъп до обществена информация за всички изплатени бонуси в агенцията. Мотивът е, че се засягат трети лица, които отказвали бонусите да бъдат огласени.  

След тази информация започна проверка по случая.   В началото на миналата година за 4 месеца в агенцията бяха раздадени премии за общо над 160 000 лв. Тогава обаче сумите бяха до 1000 лв. на човек, разпределени между всички служители на агенцията.  

Припомняме, че заради раздадени бонуси шефът на здравната каса Нели Нешева подаде оставка, след като за това настоя лично премиерът Бойко Борисов.

Прочетено: 1657