Европейската комисия ще разгледа в сряда проект за предложение към държавите-членки да замразят част от еврофинансирането за Унгария заради неубедителните действия на министър-председателя й Виктор Орбан да се справи с бюджетния дефицит на правителството си, каза днес източник от комисията пожелал анонимност.   Колегиумът на комисарите ще разгледа евентуално замразяване на бюджетните ангажименти от Кохезионния фонд (фонд за икономическо и социално сближаване - б.а.) от началото на следващата година, каза източникът, без да уточнява за колко пари става дума.  

Регламентът на фонда не позволява да бъдат замразявани пари за проекти, които вече за започнали. Министрите на финансите ще гласуват предложението  през март.  

"Твърде е възможно комисията да вземе това решение - имаме мандат от държавите-членки да излезем с такова предложение", каза източникът. По-рано този месец Унгария се оказа единствената от пет държави с  процедура за прекомерен дефицит, за която финансовите министри решиха, че не е предприела правилните мерки да го намали.   Ако сега ги предприеме, тя може да избегне санкцията. "Унгария има време да се поправи", каза източникът. "Идеята не е да я наказваме, а да се намали дефицитът".   

Правителството на Орбан национализира частни пенсионни фондове и очаква да отчете дори излишък по бюджета си за 2011 г., но Брюксел отсъди,  че еднократната мярка не решава структурните проблеми, водещи до хроничния недостиг в хазната, който се очаква от тази година да се възобнови.   Еврокомисарят по икономиката и финансите Оли Рен подчерта, че Унгария отчита бюджетни дефицити откакто е приета в ЕС през 2004 година и нито веднъж досега не е изпълнила препоръките на комисията как да ги намали.   

Евентуалната санкция съвпада с три процедури за нарушение на европейското право, които Брюксел води срещу Унгария за нарушаване на независимостта на централната банка, съдиите и органа за защита на личните данни. Законодателството за това, което Орбан прокара чрез мнозинството си от две трети в парламента, беше широко критикувано в Европа като посегателство на основни ценности и принципи на ЕС. 

Прочетено: 1428