Плевенските занаятчии се зарадваха на намалените патентни данъци, но не свалиха цените за клиентите си, показа проверка на “Труд”.  

“Няма накъде да падат тарифите, работим на минимума, а разходите ни растат”, оправдават се от различните браншове, които плащат патент.   Намаленият налог обаче спасил от фалит много майстори, което означава запазени работни места, обясни Цветомир Йотов, председател на регионалната занаятчийска камара. “За разлика от много други градове при нас местната власт направи голям жест, като намали значително патентите. Иначе много хора щяха да бъдат принудени да минат в сивата икономика, за да могат да оцелеят”, смята Йотов.  

В края на декември по предложение на кмета доц. Димитър Стойков общинският съвет реши вместо досегашните три зони, според които се плащаха различни патенти, да остане в сила една тарифа - най-ниската, като за много браншове тя беше намалена допълнително.  

Така за най-масовия патент - за фризьорски и бръснарски услуги, вместо досегашните ставки от 570 до 608 лева се дължат 350, часовникарите вместо 270 ще плащат 150 лева годишен налог. Между 35 и 45 на сто е намалението за автомивки и авторемонтни работилници.

Драстично падна патентът за видеокасети под наем - от 2400 на 500 лева, но въпреки това няма нито една подадена патентна декларация за тази дейност. За патент не се е регистрирала нито една заложна къща. Досега те трябваше да плащат 28 000 лв., а сега данъкът им е 3000 лева.   Намалението не успя да изкара на светло компаньонките, гадателите и екстрасенсите. Въпреки че налозите им паднаха двойно, нито един от тях не е декларирал, че ще ги плаща.   Затова пък наемателите на две обществени тоалетни съвестно са декларирали дейността си и ще платят по 300 лева данък.  

Най-много са обектите за търговия на дребно, следвани от фризьори и бръснари и автомайстори.  

1155 са подадените патентни декларации - приблизително същия брой като миналата година. От тях в общинския бюджет се очаква да влязат около 200 хил. лева.

Прочетено: 2430