България няма да тегли т. нар. спасителен заем за железниците през тази година. Това обяви пред “Труд” шефът на директорския борд на “БДЖ Холдинг” Владимир Владимиров вчера.   Според него до края на юни дъщерната компания “БДЖ-Товарни превози” ще бъде приватизирана.  

“Ако се сбъдне реалистичната ни прогноза за приходи от 100 млн. евро, тези средства ще са напълно достатъчни за покриването на просрочените вноски по заемите и за тези, чийто падеж е през 2012 г. Затова финансиране от Световната банка няма да е необходимо до края на годината”, обясни Владимиров.  

В плана за преструктуриране на БДЖ има още две прогнози за изхода от приватизацията на товарното поделение. При неблагоприятен сценарий са заложени приходи от 60 млн. евро, а при оптимистичен - 130 млн. евро.  

Според Владимиров в случай на успешна приватизация на товарните превози нуждата от кредит от Световната банка ще е много по-малка от договорените три транша на обща стойност 240 млн. евро. Вероятно ще бъдат изтеглени само 80 млн. евро, които ще покрият вноски по заеми, твърди шефът на борда на БДЖ.  

През 2014 г. БДЖ ще кандидатства и за 300 млн. евро финансиране от Брюксел за нови влакове и локомотиви. За да получим парите, компанията не трябва да е на оперативна загуба, обясни Владимиров.  

“Приватизационната процедура за “БДЖ-Товарни превози” се очаква да стартира до две седмици, тъй като финансовият анализ ще е завършен съвсем скоро. Финансовите инвеститори ще имат около два месеца да направят консорциуми, в които да привлекат за партньор стратегически инвеститор”, каза още Владимиров. Според него на банките със сигурност ще им е необходим партньор от жп сектора, за да развиват успешно предприятието.  

Според източници на “Труд” засега единствените сигурни кандидат-купувачи за “БДЖ-Товарни превози” са банкерът с широкоспектърни интереси Цветан Василев и собствениците на Първа инвестиционна банка. Официално никой от тях не е потвърдил интерес към жп превозвача.  

Според неофициална информация в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол все още се обсъждат квалификационните критерии за кандидат-купувачите. От министерството на транспорта настояват стратегическите инвеститори да докажат оборот от 1 млрд. евро, а превозвачите - 500 млн. евро за последните три години.

Прочетено: 2175