До 720 евро на хектар може да получат под формата на субсидия селскостопанските произовдители, които произвеждат био сертифицирани храни.  

Това съобщават от Министерство на земеделието, като уточняват, че за паричните поощрения трябва да се кандидатства. Всеки биопроизводител може да подаде документи за участие в програмата, като няма значение в кой район на страната се намира стопанството му.

Необходимо е доказателство, че отглежда културите си по методите на биологично производство, че спазва добрите земеделски практики и има сключен договор с контролиращо лице за контрол и сертификация на биологичното производство.Земеделските стопани поемат ангажимент да обработват земите си за период от 5 последователни години.  

За подпомагане се кандидатства от 1 март до 15 май в областните дирекции наДържавен фонд земеделие. А ето и какви са плащанията, на които био фермерите могат да се надяват:За полски култури плащанията са по 197 евро/хектар. За ливади и пасища субсидията е 120 евро/хектар.

За трайни насаждения, лозя и маслодайна роза подпомагането е с 613 евро/хектар.

За ароматни и медицински растения се полагат 327 евро/хектар. За зеленчукови култури, включително култивирани гъби и картофи субсидията е в размер на 446 евро/хектар.

Прочетено: 4009