Румънците на ГКПП Гюргево най-после отпушиха Дунав мост. До вечерта вчера се очакваше километричната колона от българска страна да се източи към северната съседка. Драмата продължи четири дни като и двете страни на пункта бяха задръстени от камиони.

Причината беше новата информационна система за обслужване на камиони над 10 тона, въведена от румънските власти.  

Сутринта вчера колоната от тирове край Русе се беше проточила на 8 км. “И оттатък реката е същото, колегата ми звъни, че виси на 25 км преди Гюргево и не мърда”, оплака се Стефан Мирчев от Сливен. Шофьорът стоя 48 часа в Русе, а вече трябваше да е в Германия. “Гоним срокове за доставки, губим пари. След тия снегове нови щети ще ни довършат”, негодуваха тираджии.  

От Външно министерство уточниха, че са поискали официално обяснение от Румъния за хаоса на Дунав мост. България определя като неприемливи действията, които затрудняват свободното движение на хора, стоки и превозни средства като основен принцип на ЕС. Румънските митничари въведоха новата система за следене на стоките, за да пресекат опитите за измами с ДДС при вътреобщностни доставки.  

Проблемът вчера се разреши, след като властите в северната съседка ограничиха преснимането на документи само до определен вид стоки като зеленчуци и храни. В късния следобед през Дунав мост бяха преминали 390 ТИР-а.

Прочетено: 1662