Руският премиер Владимир Путин предлага на Европейския съюз да създаде единен енергиен комплекс ЕС-Русия и да отмени Третия енергиен пакет, съобщи ИТАР-ТАСС, цитиран от БТА.

"Трябва да помислим и за по-задълбочено сътрудничество в сферата на енергетиката - дори за създаване на единен европейски енергиен комплекс", призовава премиерът в статия, в която темата за сътрудничеството с Европа се разглежда чак след подробно описание на перспективите за развитие на отношенията между Русия и страните от Азиатско-тихоокеанския регион. 

Първите стъпки в предлаганото направление са направени в газовия сектор, отбелязва ръководителят на руското правителство. \

"Северен поток по дъното на Балтийско море и Южен поток през Черно море са подкрепени от правителствата на много страни, в тях участват най-големите европейски енергийни компании. След пълното им пускане в експлоатация Европа ще получи надеждна и гъвкава система за газоснабдяване, която не зависи от ничии политически капризи. Това ще позволи не формално, а реално да се укрепи енергийната сигурност на континента", посочва Путин. 

Руският премиер призовава да бъде отменен Третият енергиен пакет, който усложнява отношенията между Русия и ЕС в енергийната сфера. "Трябва да се събере мъжество и да се отстрани това препятствие от пътя на взаимно изгодното сътрудничество", подчертава той. Премиерът предупреждава също така, че Третият енергиен пакет за либерализиране на енергийния пазар на ЕС, чиито изисквания забраняват на доставчиците на енергийни суровини да контролират транспортната инфраструктура, може да навреди на интересите на самите европейци. "Предвид нарастващата нестабилност на доставчиците на енергийни суровини, които са алтернатива на Русия, това само изостря системните рискове за европейската енергетика, отблъсква потенциални инвеститори в нови инфраструктурни проекти", заявява Путин. 

В статията той изтъква, че Русия не изключва да окаже пряка финансова подкрепа за европейските страни, пострадали от икономическата криза. Според него обаче, "финансовите вливания могат да решат проблема само частично". За пълноценно поправяне на ситуацията са необходими енергични мерки от системен харпактер, допълва руският премиер, който е и кандидат-президент.

Прочетено: 1490