С приемането на промените в Закона за енергетиката България ще отговори на европейските директиви за либерализиране на газовия и електроенергийния пазар. Това заяви пред журналисти заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по повод предупреждението от страна на Европейската комисия, че България не спазва прилагането на Третия либерализационен енергиен пакет и може да бъде санкционирана, предаде БТА.

В становището на ЕК се казва, че в следващите два месеца трябва да отчетем напредък в прилагането на директивите за свободната търговия с газ и с електроенергия, каза Добрев. Той е категоричен, че тези изисквания на ЕК са отразени в промените в Закона за енергетиката, гласувани от Министерски съвет през януари и приети на първо четене от водещата по законопроекта икономическа комисия в парламента. Надявам се до един месец народните представители да успеят да приемат промените на второ четене, с което реално ще се отговори на исканията на ЕК, каза заместник-министърът.

Основната критика е, че все още не е отделен НЕК от ЕСО, но това се случва в момента, заяви Добрев. До месец се надявам да имаме подписан договор с консултанта по разделянето на дружествата, посочи той. Срокът за изпълнение на отделянето е девет месеца, като през първите три месеца консултантът ще прави анализ кой е най-добрият начин за отделяне, как да бъдат преструктурирани активите и задълженията на НЕК, в следващите три месеца ще се извърши физическото разделяне, а последните три месеца ще са период на мониторинг и отстраняване на забележки, ако има такива.

Според Делян Добрев не е проблем, че двете дружества ще останат под шапката на БЕХ - това е един от европейските модели, който се ползва от повечето държави.

Отделянето на "Булгаргаз" от "Булгартрансгаз" е извършено и по отношение на свободната търговия с газ имаме неизпълнение само относно търговията на виртуалните капацитети по транзитните газопроводи, а това предстои да се уточни с промяна клаузите по договорите с "Газпром", коментира Добрев.

Прочетено: 1606