Няколко земеделски подсектора ще имат предимство при кандидатстването с проекти за модернизация на земеделски стопанства. Това ще стане при следващия прием по мярката от програмата за развитие на селските райони, съобщи зам.-земеделският министър Светлана Боянова. Промяната ще може да се случи, ако ЕК одобри исканото от България преразпределение на средствата по програмата. Отговорът се очаква до няколко месеца.

В новия бюджет

Мярката за модернизация на земеделските стопанства е сред най-атрактивните от програмата за развитие на селските райони. В момента обаче тя е с изчерпан бюджет извън гарантирания, който е свързан с покриването на изисквания за екология и качество, заложени в еврорегламенти. През миналата година пък България изпрати искане в ЕК за преразпределение на парите по цялата програма и ако получи разрешение от Брюксел, към тази схема ще бъдат насочени около 140 млн. лв. от по-неатрактивни мерки. Очакванията на агроминистерството са това да се случи през пролетта. Парите ще могат да се ползват за закупуване на оборудване за земеделски стопанства.

Кой ще кандидатства 

След получаване на разрешението от ЕК проектите в някои земеделски подсектори ще получават предимство. Такива са бизнес плановете за животновъдство, зеленчукопроизводство и овощарство. За целта ще се отваря специален прием за проекти от тези отрасли. В случай че има остатъчен бюджет, ще се приемат и от други сектори.

Защо се прави 

Въпреки че животновъдите и зеленчукопроизводителите можеха да кандидатстват за средства по мярката, на практика те не усвоиха почти никакъв ресурс от нея. Според междинната оценка на програмата преобладаващата част от парите за модернизация са отишли в зърнопроизводството. Оценителите на програмата нарекоха този сектор фаворитизиран при усвояването на евросредствата. Именно по тази мярка има и най-сериозният процент на т.нар. безполезна подкрепа - субсидии за инвестиции, които фирмите имат ресурс и сами да направят.

Програмата за развитие на селските райони е с бюджет от 3.2 млрд. евро до 2013 г., като към декември са договорени около 45% от тях. По данни на фонд "Земеделие" към края на миналата година са изплатени над 800 млн. евро, или ¼ от общия бюджет.

Прочетено: 2217