Икономиката се забавя и това си личи от вече излезлите консолидирани отчети за миналата година. Те показват подобряване на резултатите, но вече с отслабващ темп, отколкото предишни тримесечия. Подобна тенденция се открои още в деветмесечните отчети, но сега има ясен сигнал за влошаване и едва ли през първите месеци на тази година може да се очаква подобрение според наблюдатели на пазара. Една от причините за по-слабите резултати и негативните прогнози е увеличаването на разходите, което свива маржа на печалбите. От друга страна, износът също търпи забавяне, което намалява приходите или свива ръста им до по-малък в сравнение с предишните тримесечия на миналата година.

Нагоре или "на прага на фалит"

"След първите сигнали на икономическо забавяне на важни външнотърговски партньори на България в ЕС логично бе да се наблюдават и първите признаци на намаляване на темпа на растеж при експортните компании", коментира Бончо Иванов, портфолио мениджър в "ОББ асет мениджмънт". Главният дилър на Инвестбанк Минчо Минчев отбеляза, че резултатите на отделните дружества зависят силно от сектора, в който работят. Минчев коментира, че нагоре вървят работещите в секторите на индустрията, земеделието и износителите, докато публични компании от сектора на строителството "отбелязват значително влошаване" и някои по думите му са на "прага на фалит".

На БФБ има няколко компании, които работят в строителството – извън фондовете за имоти това са инфраструктурните "Трейс груп холд"', "Мостстрой" и "Холдинг Пътища" - последните две са контролирани от Васил Божков и са със сериозни финансови проблеми. И трите все още не са публикували отчетите си, но "Трейс" в последните години показва добри резултати и е сред постоянно печелещите обществени поръчки. Бончо Иванов обаче отбелязва, че спечелените поръчки на компаниите от този сектор, комбинирани с високи цени на суровините, намаляват маржовете на печалба.

Разколебаване в износа

Индустриалните компании традиционно работят за износ и това им помагаше в последните две години да подобрят резултатите си, но към края на миналата и началото на тази се усеща забавяне или направо спад като при "Монбат". Производителят на акумулатори отчете 33% понижение на приходите си само за януари. Според Тамара Бечева, анализатор в "Елана трейдинг", тежката зима ще се отрази негативно на финансовите резултати през първото тримесечие и една от причините е затварянето на границите. Бечева смята, че това е изиграло роля за спадовете в продажбите на "Монбат" и "Софарма".

От друга страна, студът повишава разходите за енергия, отбелязва тя. Минчо Минчев е на мнение, че повишението на приходите, съчетано с намаление на печалбата, се дължи на силната конкуренция и липсата на достатъчно бизнес, която принуждава компаниите да свалят цените само за да запазят пазарния си дял. Минчев смята, че това носи силен риск от значителни загуби в краткосрочен план.

Една почти добра година

Бончо Иванов отбеляза, че заради резкия спад в цените на основните суровини е имало и забавяне в продуктивността на производители, обвързани със стойността на металите. Той обаче смята, че забавянето в ръста на големите икономики от ЕС ще се ограничи и вероятно експортните дружества ще имат "не чак толкова лоша финансова година". Тя обаче ще "бледнее" на фона на постигнатото през миналата година, смята Иванов. От "Стара планина холд" вече обявиха преди около два месеца, че очакват нулев или минимален ръст на продажбите си през тази година за основните си машиностроителни компании.

Светослава Митишева, брокер в "Булброкърс", е на мнение, че резултатите за първото тримесечие ще бъдат "по-скоро незадоволителни". Бончо Иванов добави, че резултатите са предизвикали интерес към компаниите, от които може да се очаква добър дивидент, основно фондове за имоти. По закон те трябва да разпределят между акционерите си поне 90% от печалбата си от основна дейност. В момента най-атрактивни остават фондовете за земеделска земя, тъй като в кризата тя е единственият поскъпващ актив. Някои от тях направиха печалби от продажба на комасирани парцели като "Адванс терафонд" и затова ще разпределят дивидент.

Прочетено: 1745