За първи път от 2000 г. насам през 2011 г. обемът на върнатите вътрешнофирмени задължения на наши фирми към компании майки в чужбина изпревари този на взетите заеми. За миналата година сумата наполучените средства е 3,160 млрд.евро, а изплатените са за 3,270 млрд. евро, т.е. 110 млн. повече саразплатените заеми на българските компании. Тези данни пред стави изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов в интервю за "Класа".

През 2008 г. разликата е била почти 3 млрд. евро в полза на средствата от чужбина. Именно изплащането на вътрешнофирмените заеми бе сновната причина през първото тримесечие на 2011 г. обемът на преки чужди инвестиции да е с отрицателен знак. Тогава статистиката на БНБ отчете - 87,3 млн. евро чужди капитали. "За мен лично това е добър знак, защото показва, че фирмите у нас са си стъпили на краката и са в ситуация да връщат пари, без да им се отразява на бизнеса. За статистиката обаче това е зле, защото изглежда като намалели инвестиции", коментира още той. В следващите тримесечия обаче тенденцията за връщане на заемите на дружествата навън се е забавила и дори фирми, които частично са изплатили стотици милиони, са изтеглили нови по-малки заеми, посочи още Стефанов.

Според предварителните данни на БНБ страната ни е привлякла 1,06 млрд. евро през цялата 2011 г. За сравнение през 2010 г. у нас са постъпили инвестиции на стойност 1,78 млрд. евро. Това означава, че има годишен спад от близо 59%.

Прочетено: 1808