България ще отговори на изискванията на европейските директиви за либерализация на газовия и енергийния пазар, след като се приемат промените в Закона за енергетиката (ЗЕ). Това каза вчера заместник енергийният министър Делян Добрев по време на форум за интелигентната енергия, предаде БТА. В становището на ЕК се казва, че в следващите два месеца трябва да отчетем напредък в прилагането на директивите, каза Добрев.

В момента ЗЕ е приет на първо четене от икономическата комисия към парламента след остри критики на опозицията. Добрев добави, че основната критика на Брюксел е, че все още не е отделен НЕК от ЕСО, но това се случва в момента.

Още през следващия месец ще има подписан договор с консултанта, който да предложи вариантите за отделянето на системния оператор. Срокът за изпълнение на поръчката е девет месеца, а през първите три консултантът ще прави анализ кой е най-добрият начин за отделяне. След това ще започне физическото разделяне, а през последните три месеца ще се прави мониторинг и поправяне на пропуските.

Проблемът с ЕСО е, че мрежата, която оперира, е заложена по кредити на НЕК, които са за близо 1 млрд. лв. Преди да се прехвърлят активите, трябва да се проведат разговори с банките за промяната на отпуснатите заеми. 

По-лесно ще бъде отделянето в самостоятелно предприятие на „Булгартрансгаз“, но и това все още не се е случило. Отделянето на "Булгаргаз" от "Булгартрансгаз" е извършено и по отношение на свободната търговия с газ имаме неизпълнение само относно търговията на виртуалните капацитети по транзитните газопроводи. Това ще бъде регулирано с промяна в клаузите по договорите с "Газпром", коментира Добрев. 


Всички сценарии за развитие в европейската енергийна карта предвиждат намаляване на емисиите въглероден диоксид с над 80 процента до 2050 г., каза още Добрев по време на форума. Според експерти това ще доведе до трета индустриална революция, енергийната ефективност и ВЕИ ще бъдат от решаващо значение за енергетиката на Европа. 

Прочетено: 1786