Двадесет и пет от общо двадесет и седем европейски ръководители подписаха в Брюксел новия пакт на ЕС за бюджетната дисциплина, смятан за жизненоважен в борбата с европейската дългова криза. Към документа не се присъединиха единствено Великобритания и Чехия.

Подписването на бюджетния пакт на Европейския съюз е важен етап за укрепване доверието в икономическия и валутен съюз, заяви президентът на ЕС Херман ван Ромпой, цитиран от Франс прес и БТА.

Пактът предвижда установяване на "златно правило" за бюджетно равновесие и автоматични санкции срещу страни, които прехвърлят 3-процентовия праг от БВП на годишния бюджетен дефицит. Тези правила за предпочитане трябва да бъдат вписани в конституциите на страните, но това не е задължително.

"Мисля, че това е силен сигнал, че вадим поуки от кризата, че сме разбрали сигналите", отправени от финансовите пазари "и че искаме бъдеще с политически обединена Европа", допълни германската канцлерка Ангела Меркел.

За новия договор настояваше Берлин, в замяна на продължаването на финансовата си солидарност с изпадналите в затруднения страни от еврозоната.

Сега договорът трябва да бъде ратифициран най-малко от 12 страни, които са го подписали, за да може да влезе в сила. Всяка страна от еврозоната, която не стори това, няма да може да ползва финансова помощ от партньорите си чрез бъдещия спасителен фонд, който ще започне да действа през лятото - Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ).

Ратификацията може да бъде усложнена заради Ирландия, която обяви, че ще подложи въпроса на референдум, отбелязва АФП.

Прочетено: 1620