Работодателите да осигуряват поне едно помещение за спорт на служителите си, предвиждат промени в закона за устройство на територията и за физическото възпитание и спорта, приети вчера на първо четене в образователната комисия на парламента. Техен вносител е председателят на комисията Огнян Стоичков ("Атака"), а одобрението им мина със забележката, че трябва да се направи внимателен финансов анализ.

Изискването ще важи за новоизграждащи се производствени, административни или други делови сгради с капацитет над 100 работни места. Стоичков предлага работодателите на вече съществуващи обекти да направят ремонт и да обособят помещение за спорт или да осигуряват карти за безплатен фитнес например. За тези, които реконструират вече действащите сгради или помещения и направят зали за спорт, се предвижда 5% отстъпка от данък сгради в продължение на 3 години. Сред мотивите си за промените шефът на образователната комисия посочи изследвания, според които работниците, които спортуват, по-рядко ползват болнични и това е от полза за работодателите, тъй като се повишава производителността.

Стоичков предлага още в новоизграждащите се детски градини задължително да има и плувен басейн. Според депутати от опозицията трябва да се пресметне с колко ще се натоварят работодателите и общините, за да се изпълнят изискванията.

Прочетено: 2294