По-високите цени за транспорт надуха инфлацията през февруари с 0.9%, показват данните на Националния статистически институт, публикувани днес. Така от началото на годината до началото на март цените са се вдигнали с 1.1%, което е относително бърз темп на нарастване. От разбивката по основни групи потребителски продукти се вижда, че транспортът е поскъпнал най-много. Увеличението при него е с 2.6% само за един месец, като това е общото поскъпване в сектора.

При по-детайлно проследяване на данните се вижда, че в железопътния транспорт има вдигане на цените с 5%, пътническият автомобилен транспорт е скочил с 0.2%, а общественият транспорт в градовете е поскъпнал с 1%. Цените на горивата също са се вдигнали с общо 1.2%. Дизеловото моторно гориво е поскъпнало с 2.2%, газ пропан-бутан е струвал с 7.9% повече, отколкото през януари, автомобилният бензин А95Н е поскъпнал с 3.7%, а автомобилният бензин А98Н е с 3.8% по-висока цена през февруари.

Нагоре са плъзнали още цените на хранителните стоки и безалкохолните напитки, както и услугите в сферата на здравеопазването. Морковите през февруари са били с 26.4% по-скъпи, отколкото морковите, които е слагал на трапезата си българинът през януари. Зелето е поскъпнало с 58.4%, краставиците - с 22.5%. Групите продукти, които балансират с понижение на цените са облеклата и обувките, които поевтиняват с 2.5%, жилищното обзавеждане и домакинската техника, е видно още от статистиката на НСИ.

Прочетено: 1293