Ново звено към Министерския съвет ще отговаря за националната сигурност. До 2-3 месеца ще е ясно точно как ще действат специалните служби, стана ясно от думите на началника на кабинета на президента и бивш шеф на ДАНС Цветлин Йовчев пред Дарик радио. Промените ще са разписани в новия закон за националната сигурност.

В края на март Росен Плевнелиев трябва да обяви всички промени, засягащи работата на службите, които ръководи, по време на заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС). Засега е ясно, че Националната служба за охрана (НСО) остава под ръководството на държавния глава, а разузнаването ще е под шапката на изпълнителната власт. Вариантът за обединение на военното и цивилното разузнаване е отпаднал.

Плевнелиев ще търси надпартиен консенсус за енергийната сигурност на страната, каза още шефът на кабинета му. Енергетиката е водеща тема в разговорите на държавния глава с лидерите на политическите партии в т.нар. месец на консултациите.

Досега на “Дондуков” 2 се изредиха ръководствата на “Синята коалиция”, БСП и ДПС, предстои там да отидат шефовете на ГЕРБ. България няма ясна енергийна стратегия и анализ на вътрешното потребление, от които зависи стартът на нови енергийни проекти като АЕЦ “Белене”, призна Йовчев.

 

Прочетено: 1483