Ръстът на приходите от интернет реклама за 2011 г. е 4,1 процента. Това сочи проучване по инициатива на Сдружение "Интерактив Адвъртайзинг бюро България" /IAB България/, обединяващо водещите интернет медии у нас.

Данните бяха представени по време на форум в София, в който участват професионалисти по маркетинг, реклама, медии, PR и комуникации, съобщи БТА. Увеличението в сравнение с 2010 г. се дължи предимно на ръста на дисплей рекламата - 95 процента от ръста се генерират от увеличените приходи от този тип реклама. Тя продължава да бъде най-разпространеният вид интернет реклама.

Близо 35 млн. лв. са докладваните приходи от дисплей рекламата. От общите годишни приходи за 2011 г. тя заема дял от 82 процента. На втора позиция, но с едва около 9 процента дял, се нареждат рекламите чрез обяви и в справочници. Рекламата "на клик" генерира около 6 на сто от всички приходи от интернет реклама. Компаниите, участвали в изследването, са оповестили брутни обеми от онлайн реклама в размер на близо 42.5 млн. лв. за 2011 г.

Рекламодателите от финансовия сектор покриват най-висок дял от общите брутни приходи - 15 процента или близо 6.5 млн. лв. След тях са рекламодатели от сферата на потребителските стоки, на които се падат 8 процента от общите приходи или 3.5 млн. лв. В сравнение с 2010 г. ръст бележат развлекателната индустрия - със 7.3 процента дял през 2011 г., както и генерираните обеми от автомобилната индустрия - 5.7 на сто. В същото време намалява делът на сектори като телекомуникационни услуги, услуги и потребителски стоки.

Прочетено: 1912