15% от българите успяват да спестят пари от заплата, според данните в четвъртото годишно изследване на тема „Поведението на потребителите в контекста на икономическата обстановка”, проведено през месец февруари 2012 г. от агенция „Прагматика”. През миналата година процентът на хората, които успяват да спестят от доходи, остава непроменен спрямо 2010 година. Различното е, че всеки пети от участвалите в допитването заявява, че ще заделя по-малко средства през 2012 г. Освен това 46 на сто от запитаните споделят, че за настоящата година не планират дейности, свързани с извънредни разходи.

Българите са склонни да похарчат пари само за крайно належащи дейности – неотложен ремонт на жилището (21%) или неотложен ремонт на автомобила (14%). За да финансират тези си дейности 51% от лицата ще разчитат на средства, които ще заделят през 2012 г., а близо 18% от българите ще разчитат на кредитиране от банка. Изследването на обществените нагласи по отношение на настоящата икономическа ситуация разкрива, че 27% от хората очакват увеличение на доходите им през тази година. Висок е процентът на хората (43%), които се надяват да запазят сегашната си работа при същите доходи.

Сред българите между 25-34 години се наблюдава тенденция за повишаване на очакванията за бързо професионално развитие и увеличаване на доходите на годишна база. През миналата година 70% от изследваните лица споделят, че са започнали да купуват по-евтини марки и продукти, докато 84% са били по-внимателни и прецизни в избора си. Анкетираните отказват да променят навиците си при покупката на продукти от първа необходимост, но голяма част от тях са посочили, че смятат да ограничат консумацията на трайни (43%), сурово-сушени (52%) и варено-пушени колбаси (47%). От млечните продукти „най-скъп” за българите се оказва кашкавалът, 40 на сто от анкетираните посочват, че ще купуват по-евтини марки кашкавал през 2012 г. 47% от българите планират да закупят техника за дома през настоящата година. Най-желани са телевизорите (11%) и преносимите компютри (9.5%).

Прочетено: 1514