Компании от секторите финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги, както и ресторанти и хотели ще бъдат двигателят на пазара на труда през пролетта. Това показва традиционното изследване на българския офис на международната компания за подбор на кадри “Менпауър”. Анкетата е сред 751 работодатели от Бургас, Плевен, Русе, София и Варна.

Във всички браншове, с изключение на минния, работодателите, които ще назначават, са повече от тези, които планират съкращения. Като цяло обаче предприемачите остават предпазливи оптимисти за наемането на работници през второто тримесечие на 2012 г. Нагласите са по-положителни спрямо зимата, но и по-песимистични от миналогодишните, показва проучването.

По-малко от една пета от мениджърите очакват да увеличат персонала си през периода април-юни. 10% от компаниите смятат, че ще им се наложи да правят съкращения, а 70 на сто смятат, че няма да има промяна.

“Има голямо търсене на специалисти по информационни технологии и оператори за кол центрове, владеещи 2 европейски езика”, коментира Надя Василева, директор на “Менпауър” за България, Сърбия и Хърватия. Като проблем при интервютата за работа тя посочи, че кандидатстващите не винаги съумяват да преценят точно дали тяхната квалификация отговаря на изискванията на работодателите.

 

Прочетено: 1548