Започва процедура по отнемане на концесията на „Горубсо-Мадан". Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е връчило писмо с това предупреждение на концесионера. Това каза пред журналисти Делян Добрев, заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма.

Отнемането на концесията се налага заради системно неизпълнение на основно задължение по договора. То е свързано с осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, с плащане на здравни и социални осигуровки, на заплати, което е установено от Главна инспекция по труда с множество констативни протоколи и множество препоръки още от началото на 2010 г., допълни Добрев.

Добрев допълни, че на компанията е даден 30-дневен срок да изплати осигуровките и заплатите на служителите. Ако това бъде направено, има възможност да бъде спряна процедурата по прекратяване на концесията. Самото отнемане става с решение на правителството.

Снощи за пръв път беше съобщено, че тъй като заплатите на работниците не са издължени в договорения срок, икономическото министерство започва процедура по отнемането на концесията.

На 1 март министерството на икономиката изпрати писмо на предприятието, че ако не издължи концесионните такси от около 93 хиляди лева, концесията ще бъде отнета. Сумата беше погасена.

Според Добрев желаещи да поемат концесията със сигурност ще се намерят.

Междувременно изпълнителният директор на "Горубсо-Мадан" Съби Кичуков е обявил на среща със синдикатите и работниците, че до два-три дни заплатите на миньорите ще бъдат изплатени.

Според областния председател на КНСБ в Смолян Румяна Михайлова Кичуков е заявил, че ще се разплатят и задълженията за електроенергия, заради които рудниците са на режим, което може да причини наводнение и големи щети.

От името на собственика Валентин Захариев, който пак не е присъствал на срещата, Кичуков е казал още, че ще направят всичко възможно да запазят концесията и да покрият нужните изисквания за условия и безопасност на труд.

По думите на Михайлова в писмото на икономическото министерство се предупреждава да не се разрушава имущество от рудниците, да не се режат машини за скрап и да не се причиняват щети, докато се избере нов концесионер на мините.

 

Прочетено: 1547