Българските банки са изнесли в чужбина приблизително 10 млрд. лв. от началото на кризата насам. Само за последната година сумата е 3,4 млрд. лв. Това става ясно от месечния анализ на “Райфайзен рисърч”. С толкова са намалели кредитните линии на чуждите банки майки към трезорите у нас.

Към ноември 2008 г. т. нар. нетни чуждестранни активи са възлизали на минус 12,3 млрд. лв., докато към януари 2012 г. са едва минус 2,4 млрд. лв. “Това са средства, които са напуснали България, вместо да обслужват например инвестиции в страната”, коментират анализаторите. Те посочват, че движенията на подобни показатели отразяват високата ликвидност на българската банкова система и липсата на добри инвестиционни проекти, които биха представлявали интерес за кредитиране от страна на банките.

Валутният борд е покрит на 171%, което е значително над изискуемите по закон 100%, напомнят още от “Райфайзен рисърч”. Към 31 януари активите на борда, т. е. валутните резерви, възлизат на 13 млрд. евро и покриват 171,2% от паричната база - банкноти и монети в обращение и банкови резерви в БНБ.

 

Прочетено: 1362