Deutsche Börse ще бъде най-добрият кандидат за приватизацията на държавния дял в Българската фондова борса, защото използва същата платформа като БФБ и има потенциал за синергия, заяви Виктор Папазов, бивш председател на Съвета на директорите на БФБ, пред телевизия в България ON AIR. Според него приватизацията на държавния дял в БФБ ще донесе около 8 млн. лв. Но реалните ползи са свързани с перспективите, които приватизираното дружество ще предложи на инвеститорите и бизнеса в България.  

Папазов счита, че е погрешно да се направи цената водещ критерий за приватизацията на борсата.

От министерството на финансите вече потвърдиха, че 50.05% от капитала на БФБ и 43.7% от Централния депозитар ще се предложат за приватизация. В процедурата ще имат възможност да участват оператори на фондови борси или холдингови дружества.  

Другите изисквания за кандидатите са, да не са държавни компании, да имат лиценз за платформа за търговия и ако са борсови оператори, да контролират над 50% от регулиран пазар.  

Ако са холдингови дружества кандидатите трябва да имат минимум 2 милиарда евро среден месечен общ оборот на пазара на акции.   Според министерството на финансите най-важните критерии за оценка на офертите ще бъдат цената и стратегията за развитие.

Прочетено: 1499