Все още няма отговор от министър Симеон Дянков за свикването на Консултативния съвет за финансова стабилност, поискано от председателя на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев. В интервю за Дарик Мавродиев уточни, че е получил отговор от управителя на БНБ Иван Искров за готовността му да участва в подобно заседание, но финансовият министър засега не е реагирал на писмото му. Преди дни Мавродиев разкритикува сериозно Симеон Дянков за липсата на стратегия за външния дълг и предупреди за сериозни рискове, ако парите от „Сребърния фонд" се ползват за нещо друго, а не за пенсии.

Стоян Мавродиев обясни, че целта му е дебатът, който повдига - за външния дълг и за „Сребърния фонд", да помогнат на премиера да вземе най-добрите решения за страната. Защото имало сериозни рискове при част от обявените намерения на финансовия министър. „Поисках преди 10 дни свикването на съвета за финансова стабилност , все още за съжаление нямаме обратен отговор от страна на финансовия министър. В същото време, получихме много бърз отговор за готовността на на БНБ, господин Искров, да участва в този съвет с оглед важността на проблемите според ръководството на Централната банка", коментира Мавродиев.

Председателят на КФН подчерта, че продължава да очаква този отговор от финансовото министерство и се надява той да дойде бързо, защото темите са важни и не търпят отлагане. На въпрос дали е поискал среща с премиера Бойко Борисов, на която да изрази резервите си към намеренията за използването на пари от Сребърния фонд, Стоян Мавродиев подчерта, че разчита на позицията на министър-председателя.

„Особено важно е участието на господин Борисов в една такава среща и в целия този дебат. Защото в крайна сметка той е ключов и основен фактор, който трябва да вземе решение по тези въпроси", посочи още председателят на КФН. Като шеф на независим орган Стоян Мавродиев отказа да дава оценка на двамата министри в оставка. Макар да призна, че е изненадан от оставката на Трайчо Трайков. „Винаги, когато има оставка на министър, все пак като външен наблюдател по отношение на процесите, е изненада. Но съм убеден, че тя, вероятно, съдържа своите аргументи и причини за това. Както за самия министър Трайков, така и за правителството като цяло и за неговия ръководител в лицето на премиера Борисов. И мисля, че това е форматът, в който те изясняват причините за тази оставка", обясни Мавродиев.

Той посочи, че в здравеопазването е нужна радикална реформа, както и че финансовият министър, наблюдаващ и този сектор, трябвало да отговори на въпросите, които поставял Стефан Константинов за това кой взимал решенията в здравния сектор.

Прочетено: 1481