"Лукойл-България" не е монополист на пазара на горива, заяви в предаването "Нека говорят" по bTV, изпълнителният директор на компанията Валентин Златев.  

Според него не може да се говори за монопол, когато в радиус от 900 км има 14 завода за преработка на нефт. Само в Румъния и Гърция те са шест. Освен това в България има 250 вносители на горива, лицензираните складове извън "Лукойл" са за милион и половина тона.   Шефът на "Лукойл" посочи, че цените на бензина ще продължават да растат. "С 32% се повиши цената на нефта "Юрос", който ние преработваме. Около 7,4% е поскъпнал доларът към лева, а нефтът се търгува с долари. Ние сме увеличили дизела с 15%, а бензина с 13%", коментира Златев, като добави, че 44% от цената на бензина се формира от акциз и ДДС.  

Той поясни, че компанията работи с минимални надценки, но освен поскъпването на суровината трябва да се има в предвид и тежестта на акцизите и държавните такси не само в България, но и в Русия.   Златев поясни, че нефтът, който се преработва в рафинерията на "Лукойл" не е собственост на компанията, той е се купува от руската държава.  

По думите на Златев, не е истина, че бензинът у нас е по-скъп, отколкото в други по-богати европейски страни, има само две държави, в които бензинът е по-евтин от България.   Ако се стигне до военни действия в Иран, цената на петрола може да стигне до 170 долара за барел, прогнозира Златев. Според него високите цени са лоши както за хората и икономиката, така и за самата компания, тъй като тя продава по-малко горива и печели по-малко.   В краткосрочна перспектива, смята Златев, петролът няма как да поевтинее. "Ирак изнася 35% от възможностите си. Либия изнася на половината от възможностите, ако и Иран намали износа, както се говори за война там, търсенето определено ще изпревари предлагането и цените нормално ще вървят нагоре".  

Освен това световните петролни залежи постепенно се изчерпват, вече се правят сондажи на дълбочина от по няколко километра, за да се стигне до суровината. А преди експлоатираните находища са били близо до повърхността.   Златев посочи и, че "Лукойл" не е само руска компания. В нея има и американски и европейски акционери, тя е международна компания, търгувана на световните борси и от тази гледна точка не може да бъде обвинявана, че действа в интерес на руската държава.

Прочетено: 2042