За повече диалог между университетите и бизнеса у нас настоя президентът Росен Плевнелиев, който присъства на откриването на инициативата на „Джуниър Ачийвмънт" - „Мениджър за един ден". Президентът, който е и патрон на събитието, заяви, че в момента има вакуум между образованието и бизнеса, като според него това няма да доведе до успешни резултати.

Очаква се над хиляда младежи да се включат в „Мениджър за един ден 2012", като Дарик е медиен партньор на инициативата. „Мениджър за един ден" се провежда за 11 пореден път у нас, като досега в кампанията са взели участие над 150 000 младежи, каза още президентът Росен Плевнелиев.

Той изрази задоволство, че тази година за първи път ще има и „президент за един ден". „По този начин институцията се отваря допълнително към младите хора", посочи държавният глава. Според Плевнелиев няма успешна компания, която не е отворила вратите си за младите, нито успешен университет, в който няма центове за кариерно развитие. „Мнозинството студенти напускат университетите, без да имат дори един час практика, без какъвто и да е досег до реалния сектор", коментира той. В Столичната община днес ще работят 62-ма младежи, каза кметът Йорданка Фандъкова и допълни, че през деня ще си почива и ще се учи.

Софийският кмет за един ден днес е Евелина от Пловдив, която живее в Студентски град. Тя изтъкна проблемите с инфраструктурата в Студентски глад. На въпрос на Фандъкова как се отнася към темата за дисциплината в градчето, Евелина бе категорична, че „не може да продължава така" и мерки трябва да бъдат взети. Важно е да се поддържа политика на финансова дисциплина, посочи финансовият министър за един ден Ива Павлова. Тя допълни, че я вълнуват най-вече мерките, които се предприемат за устойчив растеж на бизнеса и теми от областта на публично-частното партньорство. Над хиляда младежи заемат ръководни постове в 270 фирми и държавни институции днес в рамките на кампанията.

Прочетено: 1811