Ако има празнина между познанията на студентите и нуждите на бизнеса, това може да се дължи на неразбиране между двете страни.

Това заяви за Дарик Роберта Малии Басет, експерт по образованието в Световната банка. По думите й в България няма информация дали съществува такава празнина или не, затова университетите трябва да се погрижат да я намерят. „Липсва информация за това с какви умения студентите влизат на пазара на труда и нуждите на този пазар.

Засега няма данни, затова не мога да кажа със сигурност, че заваршилите университет нямат уменията, от които работодателите се нуждаят. Но мога да кажа, че ние се нуждаем от тази информация, правителството се нуждае от тази информация, а университетите трябва да я набавят – това, което те дават като знания на своите студенти и дали това отговаря на нуждите на бизнеса", каза тя и допълни: „Обикновено, когато има пропуски между познанията на завършилите студенти и нуждите на пазара на труда, не е задължително университетите да не си вършат работата добре, а става дума за неразбиране между това, което студентите получават като знания и нуждите на бизнеса. Така че аз не мога да кажа със сигурност дали има празнина между знанията, получавани в университетите и нуждите на работодателите, но мога да кажа, че няма информация по този въпрос и ние искаме да знаем повече".

Според Световната банка финансирането на висшето образование у нас трябва да се подобри. Експертите са категорични, че в средносрочен план може да се помисли за увеличаване на парите за висше образование до 1 % от брутния вътрешен продукт. От банката препоръчват още по-гъвкаво определяне на студентските такси и промяна на концепцията за отпускане на стипендиите. Страната ни може да помисли и за сливане на някои държавни висши училища и създаване на големи многопрофилни университети, смятат още от Световната банка

Прочетено: 1702