Фирмите вече ще могат да бъдат вкарвани в производство по несъстоятелност и по писмена молба от техни служители, заради неизплатени заплати. Това предвиждат промени в Търговския закон, публикувани за обществено обсъждане от управляващите. Целта е да се защитят правата и интересите на работниците, се обяснява в мотивите.

Досега производството по несъстоятелност можеше да бъде открито от съда въз основа на подадена молба от длъжника, ликвидатора или кредитора по търговска сделка, както и по искане на Националната агенция за приходите. Занапред се създава възможност и работниците и служителите да искат откриване на производство по несъстоятелност, в случай че работодателят не е изплатил уговореното трудово възнаграждение за извършената работа по трудово правоотношение.

Измененията предвиждат да не могат да се спират от съда служебно или по искане на кредитор изпълнителните дела срещу имуществото на длъжника, когато става въпрос за парични вземания на служители по трудови правоотношения.  

Променя се и поредността на вземанията при разпределянето на средствата от продажба на имущество на длъжника. Така вземанията на работниците и служителите ще се поставят на първо място в реда на кредиторите. По този начин се създава по-голяма възможност за работниците и служителите да си съберат вземанията от работодателя, посочват още вносителите.

Прочетено: 1996