Катарска компания изяви желание да разкрие електровакуумно производство в Сливен - обяви кметът на Сливен Кольо Милев (БСП), който участва в състава на делегацията ни, посетила Катар. "Компанията ни е проучила. През следващите седмици ще проведем срещи с Камарата на строителите в България по повод този проект" - каза още кметът.

Общината е готова да предостави терен, халета, работна ръка. Технологията за производството на ел.лампите ще е на чуждестранната компания. От кметството ще уведомят за проекта на някогашната държавна фирма "Светлина"-Сливен, която вече е частна собственост и допреди десетина години бе основният производител на ел.крушки у нас. В момента единственият производител в България на нажежаеми, халогенни и газоразрядни лампи също се намира в Сливен - това е фирма "Европейска светлинна индустрия"ООД. Тя пласира част от продукцията си основно в страни извън Европейския съюз. Ползва производствени помещения на "Светлина".

Сливен ще се възползва от възможностите за сътрудничество с Катар в областта на туризма и селското стопанство - каза още кметът Милев. Градоначалникът е започнал преговори с потенциални инвеститори за развитие на СПА-туризма в комплекс "Сливенски минерални бани". Наши бизнесмени проявили интерес към проект за възстановяването на стада в полупланинските райони на областта, за да се осигури износ на агнета.

 

Прочетено: 1929