Доходността, която е трябвало да влиза в Сребърния фонд, досега е отивала в бюджета. Това съобщи пред „Класа“ изпълнителният председател на БСК Божидар Данев. Той припомни, че и в момента законодателството позволява средствата от фонда да бъдат инвестирани в държавни ценни книжа на страни с ААА рейтинг. Това на практика е извършвано, но от името на БНБ, където са депозирани средствата. Реалният приход на фонда, вместо да остане в него, е приватизиран от бюджета, тъй като централната банка всяка година го вкарва в бюджета, категоричен бе той.

Данев обясни, че идеята 50 на сто от активите на Сребърния фонд да бъдат инвестирани в ДЦК е прекалено пресилена. Ако предложението бъда прието, половината от средствата ще отидат да се покрие част от плащането по дълга догодина, което не е правилно. Работодателите смятат, че не повече от 20 на сто от средствата трябва да бъдат вложени в ДЦК, което е и виждането на премиера. Част от останалите пари спокойно могат да бъдат прехвърлени в депозити, които да носят по-висока доходност, допълни Данев.

Ако парите от Сребърния фонд се инвестират в държавни ценни книжа, България ще има най-ниския фискален резерв сред страните от Евросъюза. Това може да намали рейтинга на страната и да отблъсне инвеститори, възможен е и гръцки вариант, предупредиха вчера икономистите по време на дискусия за промените в закона за Сребърния фонд. Георги Ангелов от институт “Отворено общество” бе категоричен, че всяка членка на ЕС има подобен резерв и в повечето случаи той е по-голям от нашия като дял от БВП – средно 9,5 на сто, и той не се инвестира в акции на тази страна.

По-разумно е Сребърният фонд да стои с нулева доходност, отколкото да бъде инвестиран в акции на Българската фондова борса, категорична бе бившият икономически министър Лидия Шулева, която е един от авторите на закона, който действа в момента, предаде „Дарик“. Според нея не може да се говори, че има Сребърен фонд в размер на по-малко от 1 млрд. евро. Такъв фонд не съществува в България. В момента по-скоро става въпрос да похарчим едни пари от фискалния резерв.

Боряна Пенчева, заместник финансов министър, обаче заяви, че аргументите на държавата да разреши парите на Сребърния фонд да се инвестират в български ценни книжа и в акции на български дружества, търгувани на борсата, е постигане на по-висока доходност при минимален риск. Николай Василев, бивш министър на икономиката, пък прогнозира сценарий като този в Гърция и стопените пари на гръцките пенсионери.

Автор: Людмила Куюмджиева, ludmila.kuiumdjieva@klassa.bg
 

Прочетено: 2131