За твърденията за картелно споразумение в сектора на горивата ще бъде изслушан председателят на КЗК Петко Николов от депутати от икономическата комисия. Изслушването трябваше да стане миналата седмица, но тогава Николов не бе готов с доклада си и срещата му с депутатите се отложи за тази сряда. Ден по-късно обаче стана ясно, че антимонополната комисия проверява за наличие на картелно споразумение за цените на горивата на четири компании - „Лукойл България" ЕООД, „Ромпетрол България" АД, „Нафтекс Петрол" ЕООД и „ОМВ България" ООД.  

Проверката за картелно споразумение за цените на бензина и дизела започна още през август миналата година, като антимонополната комисия се усъмни, че пазарът на горива може и да е картелиран, както и да има злоупотреба с монополно положение от страна на „Лукойл". Тогава започнаха две проверки, като резултатът от едната все още не е оповестен, а от другата са предявените твърдения към четирите компании. В петък от „Лукойл" заявиха за Дарик, че все още предявените твърдения не са пристигнали при тях по законния ред, така че няма как да ги коментират. През почивните дни обаче стана ясно, че компанията приветства проверката.

От „Ромпетрол” пък заявиха, че никога не са участвали в нерегламентиран споразумения и че уважават свободната конкуренция на пазара. В края на февруари от „Лукойл" бе изпратено специално обяснение на формирането на цените на горивата. Тогава стана ясно, че дизелът е толкова скъп, защото от компанията продават специален зимен дизел, който не замръзва.

Прочетено: 1612