На 21 март изпълнителният председател на БСК Божидар Данев прие посланика на Беларус Н.П. Вячеслав Качанов. Направи се преглед на двустранното икономическо сътрудничество.

Посланик Качанов информира за стабилизиралата се икономика и валута на страната. Износът през 2011 е възлязъл на 24 млрд. US$ с нарастващ дял на технологичните продукти. От началото на тази година изцяло се прилага свободно движение на стоки и услуги между Беларус, Русия и Казахстан. Понастоящем има интензивно строителство на големи логистични обекти. В Беларус е построен един от най-големите технологични паркове, в който засега преобладават фирми от ИКТ и който се ползва от данъчни и митнически преференции. Предстои приватизация на предприятията.

Събеседниците изразиха задоволство от липсата на проблеми между страните, вкл. Визови, от засиления туристически обмен и увеличаване на потенциала за сътрудничество. Договори се обмен на конкретна информация с цел подпомагане на търговско и промишлено коопериране. Очакванията са да се развият контактите в областта на електро-автомобилите, машиностроене, електроника, туризъм. Ще се задълбочи сътрудночеството между бизнес организациите, вкл. с тези на Русия и Казахстан, както и с Литва и Латвия.

Прочетено: 2307