Готвените промени в закона за Сребърния фонд могат да доведат до понижение на кредитния рейтинг на България. Това предупреди икономистът от Институт “Отворено общество” Георги Ангелов на кръгла маса за промените в закона за фонда.

След като парите от Сребърния фонд в момента са половината от фискалния резерв, изваждането им от него ще срине рейтинга на страната, прогнозира Ангелов.

Фондът за подкрепа на пенсионната система беше създаден със закон през 2008 г., В момента в него има 1,7 млрд. лв., събрани от бюджетни излишъци и приватизация. Парите стоят на влог в БНБ. Преди месец Министерството на финансите предложи проект за промени в закона за фонда, с които да се повиши доходността му. Според него средствата ще могат да се инвестират в ценни книжа на други европейски страни, в български акции и държавни ценни книжа, както и в депозитни влогове.

В момента законовата рамка е твърде консервативна, нямаме инвестиционна загуба, но средствата не се управляват ефективно, заяви зам.-финансовият министър Боряна Пенчева. Въпреки че има положителна номинална доходност, всяка година има обезценяване заради инфлацията, добави тя. В последните години обезценяването е между 1,1 и 5,3% или средно губим по 42 млн. лв. годишно.

Бившият министър на икономиката Лидия Шулева коментира, че ако досега парите са били управлявани по новата схема на финансовото министерство, загубите са щели да бъдат катастрофални, защото от 2008 г. индексът на фондовата борса SOFIX е “олекнал” над три пъти.

 

Прочетено: 1534