Нарастване на броя на превозените пътници с 4,2% очакват международните авиокомпании. Това сочат прогнози на Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА), публикувани на сайта на организацията. Очакванията са с 0,2% по-високи спрямо резултатите, които се прогнозираха през декември миналата година. Превозените пътници през януари са се увеличили с 2,9 на сто спрямо същия период на 2011 година, а използващите икономична класа потребители са нараснали с 6,1%.Превозените товари запазват нивата си от четвъртото тримесечие на 2011 година, оставайки със сравнително ниски показатели.

Моделът на повишаване на морски превоз на товари и ниско ниво на товари по въздуха е свързан с азиатските икономики, които купуват насипни стоки, докато доверието на потребителите от Запад остава ниско. Очакванията на ИАТА са през втората половина на годината да започне увеличаване на превозените по въздух товари. "2012-а продължава да бъде една трудна година за авиокомпаниите.

Рискът от задълбочаване на кризата в еврозоната е заменен от също толкова опасния риск, идващ от покачването на цената на горивата", коментира Тони Тейлър, генерален директор на ИАТА. По думите му щетите вече се усещат с понижение в промишлеността на печалби до 3 млрд. долара. Въпреки това очакванията на организацията са печалбите за 2011 г. да достигнат 7,9 млрд долара, като предварителните прогнози бяха за 6,9 млрд долара. Това се дължи основно на постигнатите по-високи резултати на китайските превозвачи.

Обработените товарни и пощенски пратки на летище София през февруари тази година са 1277 т, което е с 14,3% повече в сравнение с миналата година, сочи статистика на софийския порт. Товарите, превозени с карго самолети, бележат ръст от 22%, а по редовните международни линии увеличението е 8%. Данните показват, че през втория месец на 2012 г. на аеропорта са обслужени 237 600 пътници, което е с 5500 по-малко в сравнение с февруари 2011 г. Ръст се отчита при пътувалите по международни редовни линии (2%) и при пасажерите в бизнес авиацията (39%). По-малък е броят на обслужените пътници, пътували до Бургас, както и на организираните туристи, посещаващи българските ски курорти.

На 25 март "България ер" стартира директни полети до Прага, които ще се изпълняват шест пъти седмично, съобщиха от авиокомпанията. Тя планира да открие нови линии и да увеличи честотите до повечето си европейски дестинации с обновен парк и повече удобства за пътуващите от и до летище София. Очакват се и други нови предложения за дестинации от столичното летище след въвеждането на лятното разписание от 25 март. След приключване на ремонтните дейности и откриване на новата писта на летището във Варна са възстановени ежедневните редовни полети от летище София до Варна. Нискотарифната Wizz Air открива своя нова линия от Будапеща до София.

Прочетено: 1735